DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Analjezik İlaçların Pek Bir Zararı Var ki!

28.05.2020
A+
A-

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kesikburun, sızı kesicilerin doğru kullanımı üzerine yaptığı açıklamada, bu tür ilaçların ilk olarak adale ve eklemler edinmek üzere vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrıları rahatlatmak için yaygın kullanıldığını belirtti.

Bu ilaçların “basit ilaçlar” olduğu düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen Kesikburun, “Sızı kesicilerin çok masum ilaçlar olmadıkları, bilinçsiz kullanıldıklarında kayda değer tabi etkilere niçin olabileceği bilinmelidir. Hastalığa tarafından uygun ilacın, uygun vakit ve dozda kullanımı olarak tanımlanabilecek mantıklı hap kullanımı ilkelerinin sızı kesiciler için uygulanması çok önemlidir,” dedi.

“KARACİĞERE HASAR VEREBİLİR”

Doç. Dr. Kesikburun, birçok analjezik hap grubunun bulunduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Parasetamol faktör maddeli ilaçlar, genelde birincil tercih olarak kullanılan nispeten tehlikesiz bir hap olup etkinliği diğer ağrısı kesicilere tarafından daha azdır. Bilhassa 75 yaş üstü bireylerde öteki sızı kesicilerin olumsuz etkilerinin görülme olasılığı arttığı için parasetamol kullanımı önerilmektedir. Bunun yanı sıra bebeğe zararlı etkilerinden nedeniyle gebe kadınlarda çoğu ilacın kullanımı yasaklanmışken sancı durumunda parasetamolün alınması serbesttir. Fakat bu ilaçların da yüksek dozlarda ve uzun zaman kullanımının karaciğere hasar vererek enzim yüksekliklerine neden olabileceği unutulmamalıdır.”

DOKTORUN BELİRLEDİĞİ DOZ VE SÜREDE KULLANILMALI

Parasetamol dışarıya yaygın kullanılan bir öteki analjezik grubunun ise steroid olmayan inflamasyon baskılayıcı ilaçlar olduğunu ifade eden Do. De. Kesikburun, “analjezik etkinliği daha yüksek olan bu grupta çok sayıda ayrı özelliklere sahip hap bulunmaktadır. Hangi ilacın, hangi dozda ve ne dek sürede kullanılacağı doktor tavsiyesi ile belirlenmelidir. Huysuz halde mide ülseri, yürek krizi riskinde çoğalma ve böbrek yetmezliği gibi ciddi gözden düşmüş etkileri görülebilir,” dedi.

Mide de ülseri olan ve mide kanama riski olan hastalarda bu grup ilaçların, mide koruyucu ilaçlarla birlikte kullanılması gerektiğini gösteren Do. Dr. Kesikburun, “Bir başka kayda değer husus da kronik ağrılı durumlarda bu ilaçların tehlikeli şekilde tabi etki olasılığını artırarak uzun süreli yanlış kullanımıdır. Genellikle bu ilaçlar muhakkak romatizmal hastalıklar dışarıda doktorlar tarafından birkaç haftalık kürler halinde belirlenmiş süreler için reçete edilmektedir,” ifadelerini kullandı.

ALTERNATİF TEDAVİLER UYGULANMALI

Geveze analjezik kullanımının önü aşmak için ilaç dışı alternatif çare yöntemleri uygulanmasının da yararlı olabileceğini açıklayan Kesikburun, “Örneğin, ağrı kesici merhemler, tablet olarak ağızdan alınan sancı kesicilere tarafından fazla daha güvenli olup seçim edilebilir. Yeni başlayan akut ağrılarda soğuk paketler, uzun zamandır var olan kronik ağrılarda ise sıcak paketler 20 dakika süre ile ağrılı alan üstüne konarak evde güvenle uygulanabilir,” diye konuştu.

Kesikburun, kas ve eklem ağrıları için düzenli olarak yapılacak tedavi edici egzersizlerin de hap kullanımını azaltacağına işaret ederek ağrılı bölgeye özel tedavi edici egzersizlerin maliyeti olmayan bir çare özelliği taşıdığını, evde ve ofiste rahatlıkla yapılabildiğini belirtti.

İLİşKİLİ HABERLER Doğada Bulunan En Kuvvetli Ağrı Kesici!

Doğada Yer Alan En Adaleli Ağrı Kesici!

Parasetamol İçeren İlaçlar ve Ağrı Kesiciler Nelerdir? Parasetamol Nedir, Ne İşe Yarar?

Parasetamol İçeren İlaçlar ve Sancı Kesiciler Nelerdir? Parasetamol Nedir, Ne İşe Fayda?

Doğal Bir Ağrı Kesici! Muskatın Faydaları Nelerdir?

Doğal Bir Ağrı Kesici! Muskatın Faydaları Nelerdir?

Ağrı Kesiciden Daha Etkili Olduğu Ortaya Çıktı!

Sızı Kesiciden Daha Etkili Olduğu Ortaya Çıktı!

İLİşKİLİ GALERİLER Ağrılarınızı Dindirecek Doğal Ağrı Kesici Yiyecekler

Ağrılarınızı Dindirecek Doğal Ağrı Kesici Yiyecekler

Doğal Ağrı Kesici! Baharatların Hası Zencefilin Yararları

Doğal Ağrı Kesici! Baharatların Hası Zencefilin Yararları

Ağrı Kesici Kullanmayın Nane Tüketin!

Analjezik Kullanmayın Nane Tüketin!

Karabiber Ağrı Kesiyor!

Karabiber Sızı Kesiyor!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.