DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Amerika ve Avrupa Arasındaki Ölüm Oranları: Şaşırtıcı Farklar

Amerika ve Avrupa’nın ölüm oranları arasındaki şaşırtıcı farkları keşfedin. Sağlık, yaşam koşulları ve demografik etkiler üzerine derinlemesine bir analiz.

09.04.2025
A+
A-

Yeni bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa arasındaki ölüm oranlarında dikkat çekici ve endişe verici bir fark olduğunu ortaya koydu. İlginç bir şekilde, Amerika’nın en zengin kesimi bile, Avrupa’nın en varlıklı bireylerinden daha erken ölüyor. Hatta bazı durumlarda, Avrupa’daki en yoksul gruplardan bile daha kısa bir ömre sahip oldukları gözlemleniyor.

Zenginlik Ömrü Ne Kadar Uzatıyor?

Hem ABD’de hem de Avrupa’da, daha fazla paraya sahip olmanın ölüm riskini azaltacağı ve dolayısıyla bireylere daha uzun bir yaşam sunduğu genel bir kanıdır. İstatistikler, zenginliğin her iki bölgede de hayatta kalma şansını artırdığını göstermektedir. Ancak araştırmalar, ABD’de en zengin ve en yoksul kesimler arasındaki hayatta kalma oranlarındaki farkın, Avrupa’ya kıyasla çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor.

Avrupa Neden Önde?

Bu araştırmayı gerçekleştiren uluslararası ekip, Amerika’daki bu durumu, Avrupa’daki insanların sağlık hizmetlerine ve sosyal refah sistemlerine daha kolay erişim sağlaması ve ABD’ye göre daha sağlam sosyal yapılarla açıklıyor. Rhode Island’daki Brown Üniversitesi’nden sağlık ekonomisti Irene Papanicolas, “Bu bulgular, Amerika’daki en zenginlerin bile, ekonomik eşitsizlik, stres, kötü beslenme ya da çevresel tehlikeler gibi sistemik sorunlardan korunamadığını ve bunların düşük yaşam beklentisine yol açtığını açıkça ortaya koyuyor,” diyor.

Sayılar Ne Diyor?

Araştırmacılar, 2010-2022 yılları arasında, 50-85 yaş arasındaki 73 bin 838 yetişkinin sağlık ve emeklilik kayıtlarını detaylı bir şekilde analiz etti. Hem ABD hem de Avrupa’daki katılımcılar, en zenginden en yoksula doğru dört gruba (çeyrekliklere) ayrıldı. Ekip, çalışma süresince her grubun ölüm olasılıklarını inceleyerek katılımcıların sağlık durumu ve yaşam beklentisi hakkında önemli ipuçları elde etti. Her çeyreklik için ABD ve Avrupa karşılaştırıldığında, Amerikalılar sürekli olarak daha kötü sağlık sonuçları sergiledi.

Avrupa’da ölüm oranları bölgelere göre değişiklik gösterse de, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde en yoksul gruplar bile, çalışma süresince ölen kişi sayısı açısından Amerika’nın en zenginlerinden daha iyi bir durumda olduğu gözlemlendi. Genel olarak, her iki bölgede de en zengin bireyler, en yoksullara kıyasla %40 daha az ölüm riskiyle karşılaşırken, dört çeyreklik toplamda, kuzey ve batı Avrupa’daki ölüm oranları ABD’ye göre %40 daha düşük bulunmuştur.

Brown Üniversitesi’nden sağlık ekonomisti Sara Machado, “Ülkenizin zenginlik dağılımında nerede durduğunuz, yaşam sürenizi etkiliyor. Ayrıca, ülkenizdeki konumunuzun, başkalarının kendi ülkelerindeki konumuyla kıyaslandığında da önemli olduğu ortaya çıktı,” diyor. Machado, “Sağlık sonuçlarını iyileştirmek, sadece en savunmasız kesimler için değil, aynı zamanda en üst çeyreklikteki zenginleri de kapsayan bir mesele,” diye ekliyor.

Zenginliğin sağlık üzerindeki faydaları uzun zamandır bilinmektedir: Daha yüksek gelir, daha iyi beslenme, daha konforlu yaşam koşulları ve üstün sağlık hizmetlerine erişim sağlamaktadır. Ancak bu bulgular, bölgeler ve gelir seviyeleri arasındaki eşitsizlikleri de gün yüzüne çıkarmaktadır. Papanicolas, “Eğer ABD’de sağlığı iyileştirmek istiyorsak, bu farklara yol açan temel nedenleri – özellikle benzer sosyoekonomik gruplar arasında – daha iyi anlamalıyız ve bunların neden farklı ülkelerde farklı sağlık sonuçlarına dönüştüğünü çözmeliyiz,” diyor.

Araştırma, New England Journal of Medicine‘de yayımlandı.

Kaynak: ScienceAlert, TRTHaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.