DOLAR 32,3027
EURO 34,7805
ALTIN 2.389,43
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

AMD, Zen 3 İşlemcilerde Tespit Edilen Bir Güvenlik Açığı Konusunda Uyardı

06.04.2021
A+
A-

Mikroçip üreticisi AMD, şirketin en yeni Zen 3 mimarili işlemcilerini etkileyebilen potansiyel güvenlik açığı hakkında bir teknik inceleme yayınladı. ‘Yan kanal saldırısı’ olarak da bilinen güvenlik açığı, geçtiğimiz yıllarda çok sayıda Intel işlemciyi etkileyen Spectre’yle benzerlik taşıyor.

ABD’li mikroçip üreticisi, Zen 3 mimarisi ile birlikte yükleme ve depolama arasındaki ilişkiyi tahmin ederek komut çalıştırma performansını artırmaya yardımcı olan Predictive Store Forwarding (PSF) adlı yeni teknolojiyi tanıtmıştı. Şirket, kötü niyetli kişilerin Zen 3 mimarisine yan kanal saldırıları gerçekleştirmek için PSF’yi kullanabileceklerini söylüyor.

AMD, henüz herhangi bir saldırıya rastlanmadığını söylüyor:

amd

Vakaların çoğunda PSF, yükleme sonucunu tahmin ederek bir performans artışı sağlıyor. AMD, PSF tahminlerinin çoğu zaman doğru olduğunu ancak bazı durumlarda yanlış CPU spekülasyonlarına neden olabileceğini söylüyor.

Bu noktada şirket, yanlış bir PSF tahminin meydana gelebileceği durumları ikiye ayırıyor. Birincisi, bir program yürütülürken yükleme ya da depolama adresinin değişmesi. Şirket ayrıca PSF tahmin yapısında bir takma isim (alias) varsa yanlış PSF tahminlerinin ortaya çıkabileceğini söylüyor.

AMD, yaptığı teknik incelemede, Predictive Store Forwarding (PSF)’in uygulama performansını iyileştirmeye yardımcı olduğunu ancak aynı zamanda güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdiği sonucuna ulaştı. Bununla birlikte çip üreticisi, PSF’nin yanlış tahminine karşı savunmasız olduğu düşünülen herhangi bir kod görmediğini ve bu tür bir zaafiyet vakasının bildirilmediğini de ekledi.

Bu noktada şirket, henüz herhangi bir saldırı görmediğinden kullanıcıların bu özelliği şimdilik açık bırakmasını tavsiye ediyor. Güvenlik açığı konusunda endişelenen tüketiciler ise PSF işlevini devre dışı bırakabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.