DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

AMD Fine Wine teknolojisi ile eski kartlar canlandı

30.03.2020
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Id Software tarafından piyasaya sürülen Doom Eternal, en son Doom oyunu unvanına sahip oldu. Güncel donanımlar için üst düzey optimizasyon ile gelen oyunun eski ekran kartlarındaki performansı merakla bekleniyordu. AMD’nin Fine Wine teknolojisi ile birlikte eski kartlarla da uyum yakalayan Doom Eternal, eski Radeon kullanıcılarını memnun etti. AMD’nin birinci, ikinci ve üçüncü nesil GCN mimarili kartları ile birlikte NVIDIA’nın Kepler ve Maxwell mimarisine dayanan kartları karşılaştırıldı.

Yapılan testlerde AMD HD 7970 Ghz, rakibi GTX 680‘den yaklaşık iki kat daha fazla performans veriyor. Bu tabi şimdilik Doom Eternal için geçerli. Id Tech 7 oyun motorunu kullanan Doom Eternal, eski Radeon kartlarla birlikte uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Düşük ayarlarda da olsa 60 FPS limitine ulaşan kartlar, akıcı bir oyun deneyimi vaat ediyor.

1080p çözünürlükte ve düşük ayarlarda yapılan testler sonucunda, AMD’nin ilk nesil GCN mimarisine sahip ekran kartları NVIDIA’nın Kepler mimarili kartlarına oranla büyük üstünlük sağlıyor. Örneğin, Radeon HD 7970 GHz sürümü GeForce GTX 680’den yüzde 124 ve GeForce GTX 780 Ti’den ise yüzde 75 daha hızlı.

Tek fark alt seviyede değil. Biraz daha üst seviye diyebileceğimiz ve nispeten daha yeni olan Maxwell mimarili GTX 970 bile Radeon 390 kartına karşı yenik düşüyor. Radeon 270X ve 280 gibi kartlar bile GTX 960‘a kıyasla daha fazla performans veriyor. AMD’nin Fine Wine teknolojisini destekleyen tek oyun da Doom Eternal değil. Doom 2016 ve Wolfenstein II: The New Colossus gibi oyunlar da bu desteğe sahip.

Gelecekte hangi oyunların bu desteğe sahip olacağını bilmiyoruz. Ancak bu sayede elinde eski AMD kartları bulunduran kullanıcılar, bazı yeni oyunları düşük ayarlarda da olsa akıcı bir şekilde oynayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.