DOLAR 32,5939
EURO 34,7885
ALTIN 2.416,65
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Amazonlar için ordu devrede

25.08.2019
A+
A-

Brezilya’da bulunan ve ‘Dünyanın akciğerleri’ olarak bilinen Amazon Ormanları’ndaki yangınlarla ilgili Avrupa Birliği’nden (AB) gelen baskılar üzerine Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun alevleri söndürmesi için ordu birliklerini görevlendirdiği bildirildi. Bu kapsamda Bolsonaro’nun, Amazonlar’da ve yerli halkın yoğun yaşadığı bölgelerde bir ay boyunca yangınlara müdahale için orduyu görevlendiren bir başkanlık kararnamesi çıkardığı bildirildi.

Önlem almaya zorlandı

Fransa’da düzenlenen G7 zirvesi öncesinde yapılan açıklamalarda, Amazon Ormanları’ndaki yangınlar söndürülmediği için AB ve Brezilya arasında imzalanan Mercosur Serbest Ticaret Anlaşması’nın tehlikeye girdiği bildirilmişti. Özellikle Fransa ve İrlanda’dan, bu şartlar altında anlaşmanın onaylanmayacağı şeklinde açıklamalar yapılınca, Bolsonaro’nun önlem almak zorunda kaldığı ifade ediliyor.

8 ayda 75 bin yangın

Güney Amerika’nın yüzde 40’ını kaplayan Amazon Ormanları’nda bu yılın başından beri 75 bin yangının çıktığı ve bu yangınlarda sadece Brezilya’da 11 bin 500 kilometrekare ormanın yok olduğu belirtiliyor. Yangınların sıçradığı Brezilya’nın komşusu Bolivya’da ise 7 bin 500 kilometrekarelik alanın yandığı, Paraguay’da da 370 kilometrekarelik alanın etkilendiği aktarılıyor. Toplam 1 milyon 93 bin kilometrekarelik alanın ise yangın nedeniyle oluşan dumandan etkilendiği kaydedildi. Yangın sayısında geçen yıla göre yüzde 83 artış olduğu bildirildi. Sivil toplum kuruluşları, Amazonlar’daki orman tahribatının artmasında Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro hükümetinin, kasıtlı olarak önlem almamasının rol oynadığını savunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.