DOLAR 32,3833
EURO 35,0293
ALTIN 2.326,93
BIST 9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Amazon Yağmur Ormanları, Yasadışı Bir Şekilde Facebook’ta Satışa Çıkarılıyor

27.02.2021
A+
A-

Amazon yağmur ormanları, yalnızca sınırları içerisinde bulunduğu ülkeler için değil, tüm dünya için kritik bir alan. Gezegenimizin en fazla türe ev sahipliği yapan bölgesi olan Amazon ormanları, aynı zamanda 400’den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor.

Ancak ne yazık ki Amazon ormanları ciddi bir ormansızlaşma riski ile karşı karşıya. Yasadışı yollarla ormanlık bölgelerde ağaç kesen ya da yangınlar çıkartan kimseler sebebiyle her yıl Amazon ormanlarının kilometrelerce alanı yok oluyor. Yalnızca geçtiğimiz yılın ilk üç ayında bile New York şehrinden daha büyük bir alanın yok edildiği düşünülüyor ve bu da sorunun ne kadar ciddi olduğunu anlamaya yetiyor. BBC Brezilya’nın paylaştığı bir habere göre ise Amazon’u ormansızlaştıran bu kimseler, bir de üstüne arazileri Facebook Marketplace üzerinden satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılan kimi arazilerin büyüklüğü ise binlerce futbol sahası genişliğinde.

Facebook bir şey yapmamayı seçti:

Amazon ormanları

Ormanların yasadışı bir şekilde platformda satıldığı bilgisi üzerine açıklama yapan Facebook, ‘yerel makamlarla çalışmaya hazır olduğunu’ söylese de platformunda yasadışı satışlar gerçekleştirilmesine doğrudan müdahale etmemesi sebebiyle eleştiriliyor. Facebook Marketplace’de listelenen satılık Amazon arazilerini konum olarak Brezilya’yı seçen ve Portekizce ‘orman’ gibi kelimelerle birkaç basit arama yapan herkes bulabiliyor.

Konuyla ilgili bir diğer can sıkıcı iddia ise Brezilya’da hükümetin bu satışların önüne geçme noktasında çok da istekli olmadığı iddiası. İddialara göre hükümet, satışları gizliden gizliye destekliyor. Amazon’da işgal ettiği yerleri ağaçları yakarak tarım arazisi diye satışa çıkaran bir kişi ile kimliklerini gizleyerek bir görüşme gerçekleştiren BBC, şahsın kendilerine ‘Devlet yetkililerinin denetlemesi riski bulunmuyor’ sözleriyle araziyi pazarladığını belirtiyor.

Tüm bu arazilerin satılması, yakılması ve ormansızlaşması durumundan kötü etkilenen yerli halk, hem Facebook’u hem de hükümet yetkililerini geçerli adımlar atmaları için göreve çağırıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.