DOLAR 32,3487
EURO 34,8412
ALTIN 2.405,97
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Alzheimer Hastalığı (Demans-Bunama)

20.06.2020
A+
A-

Halk aralarında “bunama” diye aşina ve yaşlılarda görülen ve son zamanlarda epeyce büyüyen alzheimer, birkaç evreden oluşur. Her hastalıktan olduğu gibi alzheimer da erken fark edildiği takdirde tedavisi kolaylaşır.  Ilk Olarak bilinmesi gereken bunun yaşamın doğal bir süreci olarak kabul edilmemesi ve doğal bir sonuç olarak düşünülmemesidir.

Alzheimer ya da demans hastayı etkilediği kadar hasta yakınlarını da ayrıca psikolojik hem idareli yönden olumsuz yönde etkiler. Bu hastalığı en büyük nedeni beyin ağırlık ve hacminin gitgide artarak azalmasıdır. Bu azalmaya sebep olan şey ise, asap hücrelerinin yani nöronların değil olmasıdır.  

ALZHEİMER HASTALIĞININ İLK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken aşama, orta evre ve son evre olarak belirtilerini belirten bu hastalıkta her evrede görülen bulgu ayrı olduğundan hastalık çarçabuk ilerleyebilir. Hastalığı erken evrede tutmak ve çare ettirmek için bu belirtileri iyi kavramak gerekir.

Erken Evre: Alzheimer hastalarının yakınları başlıca bu evrede hastalığı ayrım etmez veya sevdiklerine bunu kondurmak ve kabullenmek istemezler. Sık Sık görülen belirtiler ise:

Amnezi, Zamanı takipte zorluk Bildiği adreslerde kaybolmak

Orta Faz: Bu evrede hastalığı çakmak daha kolaydır. Çünkü belirtiler sizi üzse de yavaş yavaş durumu kabul etmeye başlarsınız. Bu belirtiler ise şu şekildedir:

Evinde ortadan kaybolmak, Kişisel bakımları tek başına yapamamak, Son yaşadığı olayları ve kişilerin isimlerini unutmak.

Geç Evre: Alzheimer geç evrede, daha keskin ayla kazanç. Birey bundan böyle yanına biri olmadan yaşayamaz ve hafıza kaybı ciddi seviyede olur.

Akrabalarını ve arkadaşlarını unutmaya başlar, Süre ve mekândan haberi olmaz, Kişisel bakımını yardımsız yapması imkânsızlaşır, Yürümekte oldukça zorluk çeker, Saldırganlığı artar.

 ALZHEİMER HASTALIĞINA NE İYİ GELİR?

Alzheimer ya da demans bazı yapılacak değişiklerle önlenebilir ya da hastalığı seyri yavaşlatılabilir. Bu şansın dönmesi ise şunlardır:

Zihni faal tutacak, sözcük oyunları, bulmacalar fiziksel olarak daha artı hareket Sigarayı ele vermek Tatmin Edici seviyede D vitamini alınması Tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı ve gövde kitle endeksinin yoklama altında tutulması Dinç beslenme Kaliteli uyku

ALZHEİMER HASTALIĞI GENETİK MİDİR?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da kalıtımsal faktörler etkilidir. Anne ya da babasında bu hastalığa sahip biri varsa, demansa yakalanma riski diğerlerine oranla 2 kat daha fazladır. Bu yüzden eğer ailenizde böyle bir kişi varsa hastalığa yakalanma riskinizi devirmek nedeniyle yukarıda belirttiğimiz maddeleri uygulamanızda yarar var.

İLİşKİLİ HABERLER Evlilik Bunamayı Önlüyor!

Evlilik Bunamayı Önlüyor!

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.