DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Altında dev sahtecilik!

17.02.2021
A+
A-

Sabah Gazetesi’nden Atakan Irmak’ın haberine göre İstanbul merkezli 10 ilde Ocak ayının ilk haftasında gerçekleştirilen kaplama ve ayarı düşürülmüş altın operasyonunun detaylarına Sabah ulaştı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen ve son zamanlarda kuyumcuların, “düşük ayarlı altın” ve “altınla kaplanmış bakır” ürünlerle ilgili şikâyetleri artınca olayla ilgili operasyon yapılmıştı. Mali Polis, 6 ay önce başlanan çalışmada, kuyumculara kaplama altın veren bazı şüphelilerin izine ulaştı. Yapılan teknik ve fiziki takip çalışma ile düşük ayarlı ve kaplama altınların üretildiği 8 atölye tespit edilmişti.

ŞEHİR ŞEHİR DOLANDIRICILIK

Savcılık tarafından belirlenen atölyelerde, bakır tellerin üzerine altın kaplanarak bilezik yapıldığını, düşük ayarlı altın üretildiği hatta bakırların altınla kaplanarak çeyrek, yarım, reşat altın olarak piyasaya sürüldüğünü ortaya çıkmış ve yapılan takipte benzer şekilde çalışan 6 suç örgütüne darbe vurulmuştu. Soruşturma kapsamında şebeke yöneticilerinin dolandırıcılık için üretilen bu ürünleri, İstanbul ve özellikle Anadolu’daki kentlerde kuyumculara sattıkları belirlendi. Yanlarına yüzlerce sahte ürün alan şüphelilerin, otomobille şehir şehir dolaştığı, kuyumculara giderek düşük ayarlı ve kaplama ürün sattıkları ifade edilmişti.

ELDE EDİLEN PARALAR FİNANSÇILAR ARACILIĞIYLA DEĞERLENDİRİLMİŞ

Operasyon kapsamında gözaltına alınan örgüt üyeleri, atölyelerle irtibatlı şekilde hareket ederek, üretilen ayarı düşük ve sahte altınları kuyumculara gerçek diye bozdurarak toplam 73 farklı eylemle birden fazla kuyumcuyu dolandırdı. Elde edilen binlerce lirayı örgüt finansçılarına teslim ettiği ortaya çıkarıldı.

ÖRGÜTÜN ŞEMASINI SABAH DEŞİFRE EDİYOR

Savcılık tarafından yürütülen soruşturmada örgütlü halde nitelikli dolandırıcılık yapan çetenin işleyişine Sabah ulaştı. Soruşturmadan elde edilen bilgilere göre örgütün çalışması şu şekilde gerçekleşiyor: “Örgütün finansörlerinden elde edilen paralar ve altınlarla örgütün lideri, atölyecisi ve imalatçısı rolündeki üyeleriyle imal etmiş oldukları ayarı düşük mücevheratlara, yardımcı ustalarıyla süsleme adı altında son şekilleri veriliyor.

ATÖLYECİLER AYNI ZAMANDA ÖRGÜT LİDERİ

İmal edilen ayarı düşük altınları piyasaya kimi zaman imalatçı kuryeleri, kimi zamanda atölyeci kuryeleri aracılığıyla il dışına çıkarılarak ve örgüt dağıtıcılarına ulaştırılıyor. Sahte altınlar kuyumculara bozdurularak elde edilen geliri örgüt yöneticilerine, yöneticilerin de grubun karını düştükten sonra kalan ücreti imalatçılara ya da finansörlerin hesabına havale yapıyor. Atölyeci şahısların bu nedenle örgüt lideri konumunda oldukları tespit edildi.

25 KİŞİ TUTUKLANDI

Operasyon kapsamında gözaltına alınan 68 şüpheli ifadelerinin ardından İstanbul Adliyesine sevk edildi. Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen şüphelilerden aralarında yönetici ve yardımcılarının da bulunduğu 25 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.