DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Altın Piyasası: Riskler, Gelecek Beklentileri ve Enflasyon Verileri

Altın piyasası hakkında riskler, geleceğe yönelik beklentiler ve enflasyon verileriyle ilgili kapsamlı bir inceleme. Yatırımlarınızı yönlendirin!

30.03.2025
A+
A-

Altın Piyasası: Riskler ve Gelecek Beklentileri

Altın Piyasası: Riskler ve Gelecek Beklentileri

Altın piyasası, bu hafta 1.700 dolar seviyesinin üzerinde ani bir toparlanma yaşasa da, hâlâ önemli risklerle karşı karşıya. Analistler, yıl sonuna yaklaşırken, önümüzdeki haftaki enflasyon verilerinin piyasa hissiyatını belirleyeceğine dikkat çekiyor.

Altın Piyasası: Riskler, Gelecek Beklentileri ve Enflasyon Verileri

“Merkez Bankalarından Acil Eylem Beklentisi”

Sarı metal, Nisan ve Eylül ayları arasında arka arkaya altı ay boyunca kayıp yaşadıktan sonra, dördüncü çeyreğe güçlü bir başlangıç yaptı. Kıymetli metal, finansal piyasalardaki artan riskler ve ekonomik yavaşlama endişeleri ile değer kazandı. Olumsuz gelişmeler, Federal Rezerv’in agresif sıkılaştırma döngüsünü sona erdireceğine dair beklentileri artırdı. OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, durumu şu sözlerle değerlendiriyor:

  • “Ufukta görülen bazı büyük risk olayları, altının toparlanmasına yardımcı oldu. İngiltere, tahvil alımlarında bir hafta içinde zaman sınırıyla karşı karşıya kalırsa, hafta sonu önlemleri açıklamak zorunda kalabilir.”
  • “BoJ (Japonya Merkez Bankası), Japon yenini desteklemek için müdahalede bulunmak zorunda kaldı. Bu durum, merkez bankalarından daha fazla acil eylem beklediğimizi gösteriyor ve küresel piyasa risklerinin yükselmesine işaret ediyor.”

“Altın İçin Zor Bir Ortam”

Bununla birlikte, tüm makro veriler bu iyimserliği desteklemiyor. Cuma günü yayımlanan Eylül iş raporu, istihdam piyasasının hâlâ güçlü olduğunu ortaya koydu. İşsizlik oranının %3,5’e düştüğü bildirildi. Analistlere göre, bu durum Federal Rezerv’in politikalarını değiştirmek için acele etmesini gerektirmiyor. Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, konuyla ilgili şunları ifade ediyor:

Altın Piyasası: Riskler, Gelecek Beklentileri ve Enflasyon Verileri

“Rapor, daha sıkı para politikasının etkilerinin henüz ortaya çıkmadığını gösteriyor.”

Bu arada, CME FedWatch Tool’a göre, piyasalar Kasım toplantısında 75 baz puanlık başka bir artış ihtimalini %78 olarak fiyatlıyor. Bu, dördüncü ardışık büyük bir artış anlamına geliyor. Edward Moya, şu açıklamayı yapıyor:

“Fiyat baskılarındaki düşüş yeterince hızlı olmuyor. Federal Rezerv, şahin bir söylemle çok agresif olmaya devam edecek ve bu durum altın için zor bir ortam yaratıyor. Altının burada biraz daha aşağı yönlü kırılganlık göstermesini bekleyebiliriz.”

“Fed’in Hızlı Bir Şekilde Dönmesi Beklenmiyor”

Analistler, faiz artırımı beklentileri yükselirse, bu haftaki altın rallisinin tersine döneceği konusunda uyarıyor. Everett Millman, bu konudaki görüşlerini şu şekilde paylaşıyor:

“Bu kısa ömürlü bir ralli olabilir. Çünkü altını destekleyen yatırım mantıkları, Federal Rezerv’in faiz artırımlarını durdurmasına bağlı. Temel varsayım, diğer merkez bankalarının hızla döneceği yönünde. Ancak Fed’in kredibilitesine zarar vermemek adına hızlı bir dönüş yapması pek olası gözükmüyor.”

Altın Piyasası: Riskler, Gelecek Beklentileri ve Enflasyon Verileri

“Altın Fiyatında Patlayıcı Artış Mümkün”

Piyasalar, en son makro verileri sindirmeye devam ederken, istihdamın gecikmeli bir gösterge olduğu unutulmamalıdır. Millman, faiz artışlarının ekonomide etkisini göstermesinin 9 ile 18 ay arasında sürdüğünü belirtiyor. Bu bağlamda, analist, şunları ifade ediyor:

Altın Piyasası: Riskler, Gelecek Beklentileri ve Enflasyon Verileri

“Eğer enflasyon soğumaya başlarsa, daha fazla faiz artışının gerekçesi Fed’in kendisinin önüne geçme olasılığını artırıyor. Bu durum, kısa vadede bazı ciddi zayıflıklara yol açabilir. Ancak yıl sonu veya gelecek yılın başında, yüksek faizlerin etkileri azaldığında, altın fiyatında patlayıcı bir artış yaşanabilir.”

Ayrıca, altını destekleyen faktörler arasında Ukrayna’daki savaş, artan nükleer tehditler ve enerji krizi gibi jeopolitik gerilimler yer alıyor. Mevsimsel dinamikler de altın lehine çalışıyor. Millman, “Hindistan’da festival sezonuna girdik. Ardından düğün sezonu geliyor. Türkiye ve Çin’de de altın ithalatında büyük bir artış söz konusu,” diyor.

Altın Piyasası: Riskler, Gelecek Beklentileri ve Enflasyon Verileri

“Önümüzdeki Hafta Enflasyon Verileri Kritik”

Perşembe günü yayımlanacak Eylül TÜFE raporu, piyasaların önümüzdeki hafta takip edeceği en önemli olaylardan biri. Herhangi bir soğuma, Fed’in pivotu etrafındaki beklentileri artıracak ve bu durum altının yükselmesine yardımcı olabilir. Ancak, beklenenden daha sıcak bir rapor, değerli metal için başka bir düşüş tehlikesi oluşturabilir. Edward Moya, bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getiriyor:

“Faiz artışları, sistem aracılığıyla kendi kendine işlemeye başladığı için piyasa bazı gerçek talep yıkımlarını görebilir. Fed pivotunu öngören sağlıklı bir bahis hâlâ mevcut. Ancak enflasyon aynı seviyede kalır veya daha sıcak olursa, altın fiyatı kısa vadede sıkıntıya girebilir. Ancak bu, muhtemelen Fed’den gelen son 75 baz puanlık artış olacaktır. Kasım’dan sonra Fed, vites küçültmeye çalışacak.”

Piyasa konsensüs tahminleri, ABD yıllık Eylül TÜFE’sinin %8,1’e gerilemesini bekliyor. Ağustos ayında TÜFE %8,3 artış göstermişti. Çekirdek yıllık enflasyonun (PCE) ise %6,3’ten %6,5’e çıkması öngörülüyor. ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Benzin fiyatlarındaki düşüşün gecikmeli etkileri, manşet fiyatları baskılayacak. Bunun yanı sıra, daha düşük havayolu ücretlerine dönüşmesi de muhtemel. Ancak, çekirdek bileşen hızla yükselmeye devam edecek.”

Altın Piyasası: Riskler, Gelecek Beklentileri ve Enflasyon Verileri

“Haftalık Altın Teknik Analizi”

Piyasa analisti Christopher Lewis, altının teknik görünümünü şu şekilde değerlendiriyor: “Altın piyasaları başlangıçta önemli bir seviye olan 1.750 dolar seviyesine doğru kırılmaya çalıştı; ancak tereddüt belirtileri göstererek oradan geri çekildi. 200 Haftalık EMA, göz önünde bulundurulması gereken bir noktadır. Bu seviyeye tepki verdi. Fakat, tekrar altına düşmek üzere. Bu durum, 1.680 dolar seviyesine inme olasılığını gündeme getiriyor. Bu seviye, geçmişte birçok kez desteklenmiş bir alan.”

“Şimdi bunun üzerinden atladığına göre, bunun nasıl sonuçlanacağını görmek ilginç olacak. Çünkü büyük bir düzeyde büyük bir savaşın ortasındayız. Eğer geçen haftaki çekici altına düşerse, bunun oldukça önemli bir satış baskısı yaratması muhtemel. Bu durum, büyük ölçüde ABD dolarının hareketlerine bağlı olacak. Daha da önemlisi, ‘Amerika’da faiz oranları ne olacak?’ sorusu.”

“Bu noktada, yılın başından beri içinde bulunduğumuz bir düşüş trendi ve Federal Rezerv para politikasında sıkı göründüğü sürece, belirli bir anlam ifade ediyor. Altın piyasalarının, satış baskısının yükünü çekmeye devam etmesini bekliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.