Altın Fiyatlarında Durağanlık ve İstihdam Raporunun Etkileri
Altın fiyatlarındaki durağanlık ve istihdam raporlarının ekonomik etkilerini keşfedin. Piyasa trendlerini ve analizleri inceleyin.
Altın Fiyatlarında Durağanlık: İstihdam Raporunun Etkisi
İki günlük etkileyici bir ralliye rağmen, altın fiyatları, ABD’nin Mayıs ayı istihdam raporunun, ekonominin geleceğiyle ilgili olumsuz görüşleri uzak tutmayı başarmasıyla birlikte haftayı durağan bir şekilde kapatıyor. Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere, altın piyasası, ABD tarım dışı bordrolarının beklenen 328.000’e karşı 390.000 artmasını sindirmesi sonucunda Cuma günü yeni günlük düşük seviyelere geriledi.
Veriler uzun süre sabit kalırsa, altın fiyatları bu seviyenin altına düşebilir.
TD Securities küresel emtia stratejisi başkanı Bart Melek, Kitco News’e verdiği demeçte, Mayıs ayı istihdam raporunun ekonomik ivmede ılımlılık gösterdiğini belirtti. Ancak, son zamanlarda piyasa tarafından beklenen keskin düşüşlerin gerçekleşmediği gözlemleniyor. Bu durum, faiz beklentilerinin artabileceği anlamına geliyor. Nitekim, raporun ardından eğri boyunca nominal ve reel oranlar yükseldi. Bu da altının şu an 1.860 dolar/ons’un altına düşmesine yardımcı oldu; rapor yayınlanmadan önce fiyatlar 1.863-66 dolar/ons civarındaydı.
Altın için, olumlu istihdam rakamları, Federal Rezerv’in Haziran ve Temmuz aylarında planladığı 50 baz puanlık faiz artışlarıyla agresif kalabileceği anlamına geliyor ve bu durum değerli metale baskı yapıyor. Bart Melek, altın fiyatlarıyla ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:
- Piyasalar, Fed’in o kadar agresif olmayacağı varsayımını yapmak için biraz erken davranmış olabilir.
- Bunu bir süre daha bilemeyeceğiz; mevcut ekonomik veriler, durumu net bir şekilde ortaya koyuyor.
- Bu raporun, istikrarlı bir ekonomiyi gösteren gelecekteki verilerle birlikte, fiyatları 200 günlük hareketli ortalamanın (1.842 dolar) altına çekmesini bekliyoruz.
- Veriler uzun süre sabit kalırsa ve ücretler teklif olarak kalırsa, altın fiyatlarının 1.800 dolar/ons’un altına inmesi muhtemel.
Fiyat baskıları, enflasyonu gecikmeli olarak etkileyen hizmet sektöründe kendini göstermeye devam ediyor. Bu nedenle, enerjiden işçilik maliyetlerine kadar girdi maliyetlerinin artması kaçınılmaz. Fiyat endeksi, bir süre daha inatla yüksek kalacak ve merkez bankası perspektifinden bakıldığında, bu sıkılaştırma politikasını sürdürmek zorundalar.
İyimser Veriler, Altın Yatırımından Uzaklaştırıyor
OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, daha olumlu verilerin güvenli liman ticaretini altından uzaklaştırdığını, ancak olumsuz tahminlerin uzun vadede risk duyarlılığını artıracağını ifade etti. Moya, şu noktaları vurguladı:
- Altın fiyatları, güçlü bir tarım dışı bordro raporunun doları yükseltmesi sonucunda düştü.
- Yatırımcıların istihdam artışının daha güçlü bir yavaşlamayı tetikleyeceği beklentisi, Fed’in Eylül ayında yarım puanlık bir faiz artışından uzaklaşmasını sağlıyor.
- Ekonomi hızlı bir biçimde yumuşamıyor ve bu durum, güvenli limanlara olan ihtiyacı azaltıyor.
Buna rağmen, artan kasvetli tahminler, değerli altını kısa vadede desteklemeye devam etmelidir.
Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, yatırımcıların “kötü paradan” kurtulmayı ve “iyi paraya” yönelmeyi tercih ettiklerini belirtti. Yüksek enflasyonun bu yaz altın fiyatlarını destekleyeceğini vurgulayan Millman, Fed’in agresif duruşunun hala altın için aşağı yönlü bir risk oluşturduğuna dikkat çekti. Millman, durgunluk uyarılarının altını 1.800 dolar seviyesinde tutmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi:
- Bu hafta, 1.850-65 dolar direnç seviyelerinden altın fiyatı için kilit destek seviyelerine geçildi.
- Altına olan artan küresel talep, Gresham Yasası’nı yansıtıyor; “kötü para iyi parayı dışarı atıyor.”
- Değerini kaybeden kötü paranız varsa, bunu harcamak için acele edersiniz; altın ise iyi paradır ve onu tutmak için bir teşvik vardır.
- Altın, hisse senetleri ve kriptodaki satışlar göz önüne alındığında tercih edilen değer deposu olduğunu kanıtlıyor.
- QT ve yükselen faiz oranlarının yakın vadede altını aşağı çekme olasılığını göz ardı edemeyiz.
Son olarak, 1.900 dolar, altının kırılması gereken bir sonraki kilit seviye. Eğer altın 1.900 dolardan başarısız olursa, yazın geri kalanında 1.800 doların ortasında işlem görmeye devam etme ihtimali yüksek. Jamie Dimon’un ekonomik ‘kasırga’ yorumu ve Yellen’in enflasyon konusundaki hatalarını itiraf etmesi, güçlü bir ekonominin belirtileri olarak değerlendirilmiyor. Durgunluk ortamında, insanlar işlerini kaybetme veya servetlerinin değer kaybetme endişesi taşıdıklarında, altın mantıklı bir değer koruma aracı olarak öne çıkıyor.