Altın Fiyatları Sekiz Ayın Diplerini Gördü! İşte Ekonomistlerin Yorumları
Altın fiyatları sekiz ayın en düşük seviyesini gördü. Ekonomistlerin yorumları ve piyasa beklentileri haberimizde.
Hafta başında altın fiyatları yükseldi; ardından ABD yıllık çekirdek PCE fiyat endeksinin Ocak ayında beklentilerin üzerinde gelmesiyle değerli metal baskı altında kalmaya devam etti. Endeks, yıllık bazda %1,5 artış gösterdi; beklenen %1,4’e karşılık geldi.
Altın fiyatları sekiz ayın yeni en düşük seviyelerine ulaştı. Cuma günü yapılan ABD Ticaret Bakanlığı açıklamasında çekirdek PCE fiyat endeksinin Ocak ayında %0,3 arttığı belirtildi. Çekirdek enflasyon, gıda ve enerjinin etkisini ortadan kaldırır ve ABD Merkez Bankası’nın tercih ettiği enflasyon ölçüsüdür. Rapor ayrıca gerçek kişisel tüketimin Ocak’ta %2 arttığını gösterdi. Aralık verileri ise %0,8’e revize edilerek düşüş gösterdi. Kişisel gelir geçen ay %10 artış kaydetti.
Ekonomistler daha yüksek bir harcama artışı öngörüyorlar. Rapor, konuya dair şu önemli ifadeleri içeriyor: Kişisel gelirdeki artış, hükümetin kişilere sağladığı sosyal yardımlardaki artıştan daha fazlasıyla açıklandı. Altın fiyatları yükselse de açıklanan verilerin ardından büyük ölçüde hareket etmedi; 10 yıllık Hazine getirisindeki artışla birlikte baskı altında işlem gördü. Nisan Comex altın vadeli işlemleri, günün sonunda %0,81 düşüşle 1.761,1 dolardan işlem gördü. Seansın başlarında altın, sekiz ayın yeni en düşük seviyesi olan 1.714 dolara kadar geriledi.
Baharda da harcamalarda artış bekleniyor. Kitco’nun kıdemli analisti ve ekonomisti Jim Wyckoff şu değerlendirmeyi yaptı: Değerli metal piyasaları için kısa vadeli düşüşler, yükselen devlet tahvili getirileri ve ABD doları endeksinde görülen sıçrama ile birlikte etkili oluyor. Ayrıca CIBC Capital Markets ekonomisti Katherine Judge, Ocak ayına ait kişisel harcama verilerinin, ABD hanehalklarının yeni mali teşvikin etkisiyle harcama çılgınlığı yaşadığını gösterdiğini ifade etti. Yeni Covid vakalarının düşüşe geçmesiyle birlikte baharda yüksek aşılama oranları ve bağışıklık, yeniden açılmanın hızlanmasına yol açmalı ve daha fazla mali teşvikle harcamalarda artış beklenmelidir.