DOLAR 32,3615
EURO 34,7672
ALTIN 2.396,20
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Almanya’nın on yıllardır süren refahı sona eriyor

08.09.2023
A+
A-

İspanyol El Pais gazetesinin analistlere dayandırdığı haberine göre, Almanya’nın on yıllardır süren ve onu dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline getiren refahı sona ermek üzere.

‘); }

Uluslararası Para Fonu’nun Temmuz ayında açıkladığı rakamlara göre, Almanya’nın bu yıl büyümeyen tek büyük ekonomi olması ve GSYİH’nın yüzde 0,3 oranında azalması bekleniyor.

Gazeteci Wolfgang Munchau’ya göre Alman modeli maliyet rekabetçiliğine, sanayideki teknolojik liderliğe ve jeopolitik istikrara dayanıyor ve hepsi gitti.

Bu durum Almanya’yı  “Avrupa’nın yeni hasta adamı” haline getirdi.

CNN: Almanya yeniden Avrupa'nın hasta adamı olarak görülüyor

CNN: Almanya yeniden Avrupa’nın hasta adamı olarak görülüyor

Haberi Görüntüle

Munchau, Almanya’daki dünyanın tamamen değiştiğini belirterek, “Şu anda ortaya çıkan şey, modelin geleceği hakkında varoluşsal sorular doğuran bir enerji fiyatı krizi, yeni jeopolitik bölünmeler ve teknolojik şoklardır.” dedi .

2000’li yılların başından bu yana ülke, yüksek istihdam oranları ve Çin gibi hızlı büyüyen ekonomilerden gelen dış talebin etkisiyle sürekli güçlü bir büyüme yaşadı.

Almanya’nın ekonominin temel dayanağı olan imalat sektörü, Rusya’dan gelen ucuz enerji ve Doğu Avrupa’dan gelen düşük maliyetli işgücü sayesinde 2003 yılından bu yana gelişiyor. 

Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nden (IFO) Direktör Clemens Fuest, Almanya’nın daha da büyük düzeyde ihracat ve ithalata bağımlı olması bekleniyor, son yirmi yılda başarılı olan endüstriler, yani kimya ve otomotiv endüstrileri gelecekte aynı rolü üstlenmeyecek” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.