DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Almanya’da yıllık enflasyon martta yüzde 7,4’e geriledi

30.03.2023
A+
A-

Almanya’da yıllık enflasyon, martta beklentilere paralel şekilde yüzde 7,4 olarak ölçüldü. Aylık bazda TÜFE yüzde 1,1 arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin mart ayı öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, Almanya’da ocak ve şubatta yüzde 8,7 olan yıllık enflasyon, martta beklentilere yakın olarak yüzde 7,4’e geriledi.

Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta bir önceki aya göre ise yüzde 0,8 artış kaydetti.

Yıllık enflasyona ilişkin beklenti martta yüzde 7,3’e inmesi yönündeydi.

Aynı dönemde enerji fiyatları yıllık bazda yüzde 3,5 artarken, yıllık artışın gıda fiyatlarında yüzde 22,3 ile ortalamanın üzerinde gerçekleşmesi dikkati çekti. Hizmetlerdeki artış ise yüzde 4,8 oldu.

AB uyumlu TÜFE de martta aylık bazda yüzde 1,1 ve yıllık bazda yüzde 7,8 yükseldi.

ENERJİ VE GIDA FİYATLARI ETKİSİ

Destatis açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından beri özellikle enerji ve gıda fiyatlarının gözle görülür şekilde arttığı, bunun da enflasyon üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Mart 2023’te gıda fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 ile ortalamanın üzerinde artmaya devam etti. Öte yandan, Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası hızla yükselen enerji fiyatlarındaki artış yüzde 3,5 ile önemli ölçüde yavaşladı.” denildi.

ECB’nin faiz artırımları konusunda ne kadar ileri gideceği ve hangi hızda ilerleyeceğini enflasyonun görünümü belirleyecek.

ECB, birkaç ay içinde ana faiz oranlarını 6 kez artırırken, finansal piyasalarda belirleyici olan mevduat faiz oranı şu anda yüzde 3,5 seviyesinde bulunuyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, nisan ortasında gerçekleştirilecek toplantı için yüksek enflasyonu göz önüne alarak faiz artışında kapıyı açık bırakmıştı.

Para politikasının daha da sıkılaştırılmasını savunanlar, her şeyden önce enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış olan çekirdek enflasyona atıfta bulunuyor. Çekirdek enflasyon, geçen ay Euro Bölgesi’nde yüzde 5,6 ile yeni bir rekora ulaşmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.