DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Almanya’da ithalat fiyatlarında 36 yılın en büyük düşüşü

30.08.2023
A+
A-

Almanya’da ithalat fiyatları temmuz ayında yıllık bazda Ocak 1987’den beri en keskin düşüşünü kaydetti.

‘); }

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede İthalat Fiyat Endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,2 gerileyerek, Ocak 1987’den beri en keskin düşüşü gösterdi.

Mayıs ve haziranda yıllık bazda sırasıyla yüzde 9,1 ve yüzde 11,4 düşüşün ardından piyasa beklentisi, ülkede ithalat fiyatlarının temmuzda sabit kalması yönündeydi.

Endeks aylık bazda ise yüzde 0,6 düştü. İthalat fiyatlarındaki düşüşte enerji ürünlerinde gerileyen fiyatlar etkili oldu.

Destatis açıklamasında, “Önceki aylarda olduğu gibi, mevcut düşüşün ana faktörü her şeyden önce Ukrayna’daki savaş nedeniyle bir önceki yıl yaşanan yüksek fiyat artışlarından kaynaklanan baz etkisidir.” denildi.

Temmuzda enerji ithalat fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,4 daha ucuz oldu.

Elektrik maliyeti bir yıl öncesine göre yüzde 75,4, ithal taşkömürü ve ham petrol fiyatları da sırasıyla yüzde 63,7 ve 33 düşüş kaydetti. Enerji ürünleri hariç ithalat fiyatları da yıllık bazda yüzde 3,1 düşüş gösterdi.

İthal tüketim malları fiyatları yüzde 1,2 yükseldi. Gıda ürünleri fiyatlarının temmuzda yıllık yüzde 3,9 artması dikkati çekerken et ve et ürünleri yüzde 5,6, meyve ve sebze ürünleri yüzde 8,8 arttı.

Bu arada, Almanya’da İhracat Fiyat Endeksi, temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2, bir önceki aya göre yüzde 0,3 geriledi. Böylece endekste Eylül 2009’dan beri en keskin düşüş kaydedildi.

Analistler, düşen ithalat maliyetlerinin tüketici fiyatlarını da etkileyeceğini tahmin ediyor.

Alman ekonomisi birçok ön ürün ve ham maddeyi yurt dışından temin ettiğinden, düşen ithalat fiyatları tüketici fiyatlarını gecikmeli olarak etkiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.