DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Almanya’da iş dünyasının güveni kasımda yükseldi

24.11.2022
A+
A-

Almanya’da geçen ay 84,5 puan olan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, kasımda 86,3 puana yükseldi. Enerji krizinin ortasında Avrupa’nın en büyük ekonomisi için umut işaretleri verdi.

Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği kasım ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, ekimde revize olarak 84,5 puan olan Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, bu ay 86,3 puana yükselerek, artışını art arda ikinci aya taşıdı. Piyasa beklentisi ise endeksin 85 puana çıkması yönündeydi.

Endeksteki yükselişin, Almanya’daki doğalgaz depolarının tam dolu olduğu yönündeki açıklamanın bu kış arz sıkıntısı korkusunu azaltmasının ardından gelmesi dikkati çekti.

Söz konusu dönemde Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi de 75,9’dan 80 puana yükselirken, Mevcut Durum Endeksi ise 94,2’den 93,1 puana geriledi.

“ALMAN EKONOMİSİNDE DAHA AZ ŞİDDETLİ OLABİLİR”

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman şirketlerinde duyarlılığın iyileştiğini belirterek, “Şirketlerin mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri biraz daha az olumlu olsa da gelecek aylara ilişkin karamsarlık keskin bir şekilde azaldı. Alman ekonomisinde resesyon, birçok kişinin beklediğinden daha az şiddetli olabilir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Almanya’daki ekonomik gelişme, küresel ekonomideki zayıflamanın ihracata yansıması, yüksek enflasyonun özel tüketimi azaltması, enerji arzındaki belirsizlik ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle yavaşlarken, 23 Kasım’da yayınlanan Bundesbank raporunda, Alman ekonomisine ilişkin bu yılın son çeyreği ve 2023’ün ilk çeyreği için resesyona işaret edildi.

Bu arada, Alman hükümeti, GSYH’nin bu yıl yüzde 1,4 genişlemesini, gelecek yıl yüzde 0,4 küçülmesini bekliyor.

Ülkede eylülde yüzde 10 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle ekimde yüzde 10,4’e çıkarak 1951’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.