DOLAR 32,3178
EURO 34,8163
ALTIN 2.405,84
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Almanya Ekonomi Bakanlığı: Ekonomi yılın ikinci yarısında küçülebilir

13.09.2022
A+
A-

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, enerji krizi nedeniyle ülkede Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yılın ikinci yarısında sabit kalması veya düşmesi bekleniyor.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülke ekonomisine yönelik aylık raporunu yayımladı.

Raporda, Alman ekonomisi yılın ilk yarısında “dirençli” olduğunu kanıtladığını vurgulanarak, “Ukrayna’daki savaşa ve bunun sonucunda ortaya çıkan enerji fiyatlarındaki keskin artışa rağmen, ekonomi ikinci çeyrekte yeniden hafifçe büyüdü” ifadesine yer verildi.

Almanya’da ekonomik havanın önemli ölçüde bozulduğuna işaret edilen raporda, temmuzda neredeyse tüm ekonomik göstergelerin olumsuz geliştiği aktarıldı.

Raporda, “Özellikle enerji yoğun alanlarda sanayi üretimi düştü. Yeni siparişler art arda altı ay düştü. İhracatın ithalattan biraz daha fazla düşmesiyle dış ticaret de zayıf bir şekilde gelişti” denildi.

Haziran-ağustos döneminde uygulanan 9 avroluk toplu taşıma bileti ve akaryakıt indirim genel enflasyonu oranının da azaltıcı etkisi olduğuna yer verilen raporda, enflasyonun gelecek aylarda daha yüksek oranlara ulaşacağına işaret edildi.

Bakanlığın raporunda, “Sonuç olarak, Rus doğalgaz arzındaki azalmadan kaynaklanan enerji fiyatlarındaki şok, Alman ekonomisini giderek daha fazla etkiliyor” ifadesine yer verilerek, enerji krizi nedeniyle ülkede GSYH’nin yılın ikinci yarısında sabit kalması veya düşmesinin beklendiği bildirildi.

ENERJİ KRİZİ ETKİSİ

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya, Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle karşı karşıya bulunuyor.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin endişeler, enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti de bu kış sanayi çarklarının dönmesini, ışıkların açık kalmasını ve evlerin sıcak kalmasını sağlamak için çabalıyor.

Ülkede enerji maliyetlerindeki artış, enflasyonu yukarı yönlü körüklerken, hane halkı ve şirketler üzerinde de baskıyı artırıyor.

Pahalı enerji ve gıda, Almanya’da enflasyonu ağustosta yeniden yaklaşık 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı.

Temmuzda yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, ağustosta 2 ay sonra yeniden yüzde 7,9’a çıkarak, ilk petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından bu yana en yüksek orana geri döndü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.