DOLAR 35,4658
EURO 36,6342
ALTIN 3.059,14
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Alman dergisi Yüce önderimizi böyle anlattı

18.05.2020
A+
A-

Almanya’da yayınlanan History Life dergisi, ‘En büyük devrimciler’ dosyasında Cumhuriyet’in kurucusu yüce önder Mustafa Kemal Atatürk’e derginin kapağında yer vermiş; Atatürk’ün kalpaklı ve kravatlı fotoğrafı merkezde yer almıştı.

Her bir lideri ayrı yazan ve tarihçi anlatırken, Atatürk’ü Mario Galloni kaleme aldı.

Yazıda Atatürk çocukluğundan eğitimine ve reformlarına değin ayrıntılı olarak işlendi. “Der Gründen der modernen Türkei- Modern Türkiye’nin kurucusu…” başlığı atılan yazının girişinde şu değerlendirme yapıldı:

“Atatürk’ün çok değişik olan kişiliğini bir tek sözcük ile özet çıkarmak hiç de basit değil. Muhakkak olan bir şey var, o çağdaş Türkiye’nin kurucusudur. 

aynı zamanda, Türk bilincinin ve ulusal duruşunun anlamlı sembolü olarak, harap, savaşla sarsılmış Osmanlı İmparatorluğu’ndan reformlarıyla sarsılmaz bir cumhuriyet yaratmıştır. Bu şart o vakit Hitler ve Mussolini’nin ağzını açık bırakmış, Lenin hürmet duyduğunu göstermiştir.

Tabii birçok dirençle de karşılaşmıştır. Özellikle gelenekleri yıkıp saltanatı ve hilafeti kaldırarak yerine batının gelişmiş yönlerini, kültürünü ayarlamak isterken…”

REFORM DÖNEMİ

Dergi, devrimlere geniş yer ayırdı. Bilhassa kadınların modern Türkiye’nin yüzü olduğunu, çok eşliliğin kaldırıldığını, kadınların bağımsızlık giyinmesinin yolunun açıldığını, meslek hayatında kadınlara eşdeğer haklar sağlandığını vurgulayan dergi, birincil bayan milletvekillerinin 1934’ten daha sonra Meclis’e girdiğine değindi. Saltanat varken olmayan bir Türkiye burjuvazisi yaratıldığına yer verilirken, “En önemlisi dünyadan borç almadan sanayileşme başarıldı” denildi.

BATIYI ÖRNEK ALIP MODERN TÜRKİYE’Yİ KURDU

Almanya dışarıya İtalya, İsviçre, Avusturya ve Lüksemburg’da da yayınlanan popüler tarih dergisi History Life’ta Atatürk’e, Gandi gibi 6 sayfa ayrıldı. Atatürk ile ilgili bölüme “Çağdaş Türkiye’nin kurucusu…” başlığı atıldı. Alt başlıkta ise “Onun hükümeti döneminde çağdaş devlet batı dünyasını misal aldı: İşte bu Türkiye Cumhuriyeti…” denildi.

Dergide George Washington’dan, Fidel Castro’ya, Emiliano Zapata’dan Simon Bolivar’a, Mao’dan Che’ye, Rosa Lüksemburg’dan Gandi’ye 17 devrimci isme yer verildi.

ALTI OKTAKİ MİLLİYETÇİLİK VATANSEVERLİKTİR

Alman Dergisi’ne geniş analizini yazar İtalyan gazeteci Galloni, Atatürk’ün devrimlerinin 1925’ten, 1938’de kadar devam ettiğini belirtti. Özel bir köşede, “Die sechs Pfeile des Kemalismus-Kemalizmin altı oku” başlıklı bölümde, bu ilkelerin 20. yüzyılın büyük bir ideolojik açılımı olduğu, milliyetçilik okunun ana anlamının “Vatanseverlik” olarak algılanması gerektiğini de vurguladı.

Bu tanımlama, Atatürk milliyetçiliğinin ırkçılık olmadığını, batılılar kadar “Patriotismus-vatanseverlik” olarak tanımlandığını belirten bir evrak de oldu. Bu bölümde, belirlenen altı ok ilkeleri tek tek tanıtıldı. Kemalizm denilen ideolojinin, yakın doğu ulusal bakışı ve batı değerleriyle yoğrulduğu belirtilirken, son söz olarak “Bugün bile Mustafa Kemal Atatürk, fazla birey kadar onurlandırılıyor” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.