DOLAR 32,2246
EURO 34,6415
ALTIN 2.395,57
BIST 10.242,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 19°C
Pts 20°C

Alkolü bırakan bağımlılar ile ilgili şaşırtan araştırma

12.01.2023
A+
A-

Independent Türkçe’nin haberine göre Alcohol and Alcoholism adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, ciddi alkol bağımlılığı olan kişiler için umut vaat ediyor.

Şiddetli alkol kullanım bozukluğundan (AKB) mustarip kişiler, genellikle içkinin etkilerine karşı bir tolerans geliştiriyor ve aynı etkiyi elde etmek için giderek daha fazla alkol alma ihtiyacı hissediyor.

Ancak yüksek seviyede alkol tüketimi, bilginin saklanması ve geri çağırılması gibi çok sayıda bilişsel işlevin gerilemesine sebebiyet veriyor. Hatta daha ciddi vakalarda beyin hasarı bile gözlemlenebiliyor.

Fransa’daki Picardy Jules Verne Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu olumsuz etkilerin tamamen ortadan kalkmasının mümkün olup olmadığını anlamak için bir deney yaptı.

Deneyde şiddetli AKB’den mustarip 32 kişi alkolden uzak tutuldu ve çalışma süresi boyunca incelendi. Bunlardan 24’ü erkekti.

Her katılımcı belirli aralıklarla Alkolle İlişkili Nöropsikolojik Bozulmanın Kısa Değerlendirmesi’ne (BEARNI) tabi tutuldu.

Alkolle ilgili testlerin altın standardı sayılan bu değerlendirme, alkoliklerin bilişsel durumunun gözlemlenmesini sağlıyor.

Test sonuçlarını inceleyen araştırmacılar, katılımcıların yüzde 63’ündeki bilişsel yeteneklerin sadece 18 gün ayık kaldıktan sonra geri geldiğini tespit etti.

Araştırmacılar bunun bağımlılıkla mücadele açısından epey kısa bir süre olduğunu belirtiyor.

Bu da alkolizm tedavisinde kısa sürede bile belirgin bir iyileşme elde edilebileceği anlamına geliyor.

Öte yandan araştırmacılar, kesin sonuçlara varmadan önce deneylerin tekrarlanması gerektiğini vurguluyor.

Zira 32 katılımcı bilimsel deneyler için genellikle az bir sayı olarak görülüyor.

Aynı zamanda bu deneyde katılımcıların nikotin kullanımı gibi diğer olası bağımlılıkları da hesaba katılmadı.

Örneklemin çeşitlendirilmesi ve katılımcılar arasındaki çeşitli farklılıkları göz önüne alınması alkolizmle mücadelede daha etkili bilimsel kanıtlar elde edilmesini sağlayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.