DOLAR 35,3659
EURO 36,5305
ALTIN 3.024,09
BIST 9.890,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 7°C

Algoritma nedir?

09.10.2019
A+
A-

Kelime anlamı olarak algoritma, belirli bir problemi çözmek ya da bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol anlamına geliyor. Algoritma, problemleri adım adım çözme yöntemidir ve günlük hayatımızda birçok alanda bulunmaktadır. Fakat yaptığımız işler bizim için o kadar sıradanlaşmış durum da ki, içlerindeki algoritmaları göremiyoruz bile.

Algoritma, çoğunlukla matematik ve programlamada kullanılan sonlu işlemler kümesidir. Sonlu işlemler kümesi, bir başlangıç durumundan başlayıp, belirli bir bitiş durumunda sonlanan işlemlerdir. Algoritma ne demek sorusu TDK’de, bir sorunun çözümü için, sonlu sayıda adım biçiminde iyice tanımlanmış, sonlu bir kurallar kümesi olarak yanıtlanıyor.

Algoritma nedir sorusuna, son zamanlarda daha sık rastlamamızın sebeplerinden biri ise, neredeyse herkesin kullandığı sosyal medya ağları. Kullandığımız bütün sosyal medya platformları, belirli bir algoritma üzerine kurulu.

Algoritma ne işe yarar?

Algoritma nedir ve algoritma ne demek sorularını cevapladıktan sonra, algoritma ne işe yarar konusunu ele alıyoruz. Günlük yaşantımızda birçok alanda işimize yaramakta. Çünkü algoritmanın asıl amacı problemleri çözmektir. Programlamada, bilgisayarların problemleri, insanların çözdüğü gibi çözmesini amaçlar. Peki, biz insanlar problemleri nasıl çözüyoruz? Problem çözmek konusunda çok fazla algoritma örnekleri bulunmakta.

Algoritma üç bölümden oluşur. Bunlar; giriş kısmı, işlemlerin döngüye sokulup sonucun bulunduğu kısım ve elde edilen sonuçların alındığı son kısımdır. Algoritmalar akış diyagramları ile daha anlaşılır şekilde yazılabilir. Algoritma ve akış diyagramı örnekleri konusuna, yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz.

Algoritma nedir sorusunu sizlere, algoritma ne işe yarar ve nasıl çalışır konularını açıklayarak aktarmaya çalışacağız. Örneğin kek yapmak istiyorsunuz. Bu keki yapmak için, aşağıdaki adımları izlemek zorundasınız.

Yumurta ve şekeri bir kabın içinde çırp. Sıvı yağ, süt, kabartma tozu, vanilya ve un ekle. Karışımı bir kek kalıbına dök. Kalıbı fırına koy ve 20 dakika sonra kek hazır.

Yukarıda gördüğünüz neredeyse herkesin kullandığı bir algoritma. Algoritma bir işi yaparken ya da bir problemi çözerken bizi karmaşadan kurtaran bir işlem.

Algoritma neden gereklidir?

Algoritma geliştirmek bize günlük hayatımızda, programlama ve matematikte birçok kolaylık sağlamaktadır. Çoğumuz, iş hayatımızda ve normal yaşantımızda algoritmayı birçok yerde kullanmaktayız. Algoritma kullanımı, hayatımızda belirli bir düzen oluşturmak açısından gerekli bir yoldur.

Öğrenci olduğunuz zamanları düşünün; ödevler, sınavlar, projeler ve bunların yanında sosyal hayatınız. Bunların hepsini bir düzen, bir sıralama ile yaparsanız daha az güç sarf etmiş olursunuz.

Algoritma nedir sorusu son zamanlarda dünya üzerinde olduğu gibi, ülkemizde de yaygınlaşmakta. Çünkü bu, hayat kurtaran, işleri kolaylaştıran ve kaosu önleyen bir işlem. Herkes hayatının daha kolay bir yoldan ilerlemesini ister, algoritma geliştirme tam da burada işimize yarıyor.

algoritma nedir günlük hayattan ornekleri

Günlük hayattan algoritma örnekleri

Günlük hayatımızda algoritma birçok konuda işimize yaramaktadır. Yemek yapmak, matematiksel bir problem çözmek gibi bir çok algoritma örnekleri bulunmaktadır. Algoritma nedir sorusu yukarıda bahsettiğimiz gibi, aşamalı ve düzgün bir şekilde işlerimizi halletmek olarak cevaplanmaktadır. Sizlere sunacağımız günlük hayattan algoritma örnekleri ile algoritma ne demek daha iyi anlayacaksınız.

Aşağıda bozuk bir masa lambasını nasıl tamir edeceğinizi adım adım anlatan bir algoritma bulunmakta.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kek tarifi veya yemek tarifleri algoritma ne demek konusuna, günlük hayattan verilebilecek en güzel ve en kolay anlaşılır algoritma örnekleridir. Yukarıda bulunan algoritmada da olduğu gibi, günlük hayatta işlerinizi adım adım yaparsanız, sonuca daha kolay ulaşırsınız.

Algoritma ve programlama arasındaki bağlantı nedir?

Yazımızın girişinde de bahsettiğimiz gibi, algoritma sadece günlük hayatımızdaki olaylarla sınırlı değil. Algoritma ve programlama örneklerini her yerde görmekteyiz. Programlar belirli algoritmalar üzerine yazılır. Algoritma ve programlama kavramları birlikte kullanıldığında, ortaya çok yararlı sonuçlar çıkmaktadır.

Hepimizin her gün kullandığı WhatsApp, Facebook ve benzeri aplikasyonların hepsinin, arka planında bir algoritma vardır. Aslında algoritma ve programlama, bilgisayarların da insan gibi düşünebilmesini konu almakta ve bu özellikleri bizlere sunmaktadır.

Programlama, bir problemi çözmek için yapılan iştir. Bu yüzden programlamada önemli olan kodu iyi düşünerek adım adım yazmaktır. Kod yazarken, karmaşık bir matematik problemi çözer gibi, çözüm yolu ve çıkan sonucun doğruluğundan emin olmak için her yolu düşünürüz. Bu bir algoritmadır. Elimizde bulunan karmaşık bir görevi tamamlamanın yollarını yaratmaktır. Bundan dolayı, algoritma ve programlamaya giriş aslında bir bütündür diyebiliriz.

Basit algoritma örnekleri

Yukarıda yemek pişirmek ya da kek yapmak gibi günlük hayatta kullandığımız bazı basit algoritma örnekleri gösterdik. Şimdi biraz programlama üzerinde algoritma nasıl oluyor görelim.

Değişkenler

X=birinci sayı

Y=ikinci sayı

Z=üçüncü sayı

Toplam=sayıların toplamı

Ort=sayıların ortalaması

Aşağıdaki algoritma klavyeden girilen iki sayının toplamını ekrana yazdıran bir programın basit algoritma örneği:

Algoritması:

Adım 1: Başla

Adım 2: X sayısını oku

Adım 3: Y sayısını oku

Adım 4: toplam=X+Y

Klavyeden girilen üç sayının ortalamalarını hesaplayan bir programın basit algoritma örneği:

Algoritması:

Adım 1: Başla

Adım 2: X sayısını oku

Adım 3: Y sayısını oku

Adım 4: Z sayısını oku

Adım 5: toplam= X+Y+Z

Adım 6: Ort= toplam/2

Algoritma geliştirme nasıl yapılır?

Algoritma yazmak ve geliştirmek sanıldığı kadar kolay değildir ve dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.

İlk olarak, yazdığımız algoritma anlaşılır ve net bir şekilde yazılmış olmalıdır. Bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak algoritma geliştirilmelidir. Düzenleme yapılan algoritmanın adımları fazla değiştirilmemelidir. Çünkü hata payını arttırır ve algoritmanın çalışmamasına sebep olabilir. Algoritmanın sonsuz döngülere girmediğinden emin olunmalıdır.

Algoritma geliştirmenin asıl amacı, yapılan ilk algoritmadaki hataları düzenlemektir. Algoritma geliştirme, yeni bir algoritma yazmak kadar zor bir iştir.

Algoritma geliştirmek, birçok açıdan gerekli ve bazı durumlarda zorunludur. Mesela kullandığınız uygulamalardan Instagram’ı ele alalım. Instagram uygulaması, belli zaman aralıkları ile güncellemeler almakta. Aslında yazılımcılar bu güncellemelerde, uygulamanın algoritmasını geliştirip bizlere sunmaktadır.

algoritma ne demek ve ornekleri nelerdir

Algoritma ve akış diyagramı nedir?

Algoritma ve akış diyagramı, çoğunlukla birlikte anılan iki kavramdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akış diyagramları algoritmayı daha iyi ve kolay bir şekilde anlamamıza yardımcı olur. Akış diyagramları şekillerden oluşur ve her şeklin bir anlamı vardır.

Yukarıda gördüğünüz görselin de içerdiği gibi elips şekil başlangıç ve bitişi, eşkenar dörtgen şekli koşulları, dikdörtgenler yapılacak işlemleri ve paralelkenar ise veri girişini temsil etmekte. Bu şekiller sayesinde, izleyeceğiniz yolu daha rahat bir şekilde bulabilir ve işinizi daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz.

Algoritma ve akış diyagramı örnekleri

Sizlere aşağıdaki diyagramları kullanarak algoritma ve akış diyagramı örnekleri vereceğiz. Bu örnekler sayesinde algoritma ve akış diyagramlarını daha iyi anlayacağınıza inanıyoruz.

Aşağıdaki akış diyagramı, klavyeden girilen iki sayının toplamını ekrana yazdıran bir programdır:

algoritma örnekleri

Aşağıdaki akış diyagramı ise, klavyeden girilen iki sayının ortalamasını ekrana yazdıran bir programdır:

Algoritma konusunda hangi kaynaklardan yararlanılabilir?

Bu konu hakkında birçok algoritma kitabı bulunmakta. Bize göre en iyi olan algoritma kitaplarını sizler için derledik.

Açıklamalı Algoritma: Algoritma ile ilgili başlangıç seviyesinde kullanılabilecek bir kitap. İçinde basit algoritma ve akış diyagramı örnekleri barındıran algoritma kitabı.

Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş: Algoritma ve programlamaya giriş derslerinde kullanılan bir kitap. Algoritma dersleri için işinize çok yarayacak ve kolay anlamanızı sağlayacak birçok örnek barındırmakta.

Veri Yapıları ve Algoritmalar: Bu kitap, program geliştiren, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayar ortamında çözmek isteyen kişiler için ideal bir kitaptır.

Sonuç olarak algoritma nedir diye sorulduğunda, sadece matematik ve programlamada kullanılıyor diye düşünmemeliyiz. Algoritma ve programlama her ne kadar bir bütün olsa da, algoritma hayatımızın her yerinde. Algoritma geliştirme ise bundan dolayı her daim insanlığın ihtiyacı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.