DOLAR 32,3349
EURO 34,8434
ALTIN 2.392,52
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Alerji Nasıl Geçer?

30.07.2020
A+
A-

Arka arkaya ve sık aralıklarla hapşırma, burunda kaşıntı ve tıkanıklık, boğazda gıcık hissi ve sürekli öksürme isteği alerjik reaksiyonların başlıcalarıdır.

Alerjiler çoğunlukla üst ve alt solunum yollarını etkilemektedir. Burun akıntısı, öksürük, astım hastalığı bunlara örnektir.

Sinüzit kaynaklı baş ağrıları ve cilt yüzeyinde oluşan değişimler alerjik reaksiyonların habercisi olabilir.

Çok tozlu ortamlar, böcekler, polenler ve çimenler de alerjiyi tetikleyen önemli unsurlardır.

Alerji Çeşitleri

1- Deri Alerjileri

Deride meydana gelen alerjik reaksiyonlar ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi kurdeşendir. Kurdeşen, vücudun pek çok bölgesinde görülebilen kırmızı veya pembe renkli kabarcıklara verilen addır. Özellikle kaşınma hissi ile kendilerini gösterirler ve kaşıdıkça daha da çoğalırlar. Genellikle bazı gıda maddelerine vücudun tepki vermesiyle ortaya çıkarlar. Bazı ilaçların etken maddeleri, gıdaların içerdiği birtakım kimyasal maddeler, hayvan tüyleri, böcek sokmaları, yoğun tozlu ortamlar gibi bazı etkenler kurdeşene neden olabilir. 24 saat içinde kendi kendine yok olabilirler. Fakat nefes darlığı gibi bir problem yaşanıyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Bir diğer deri alerjisi ise anjioödemdir. Anjioödem, derinin yüzeyinden çok alt tabakasında meydana gelen şişlik ve kaşıntı ile kendini gösteren ciddi bir alerji türüdür. Genellikle yüz, göz kağaı, kol, bacak, dudak ve genital bölgede görülmektedir. Anjioödem alerjisinin ciddiyeti ise tüm vücutta ve iç organlarda dahi şişmelere neden olabilmesidir. Bu durumda dil ve boğaz da şişerek ölüme varan sonuçlar yaşanabilir. Bu sebeple anjioödem alerjisi olan kişiler derhal doktora başvurmalıdır.

2- Alerjik Rinit

Alerji rinit polen, hayvan tüyü, toz gibi sebeplerden oluşan bir alerji türüdür. Genelde burun tıkanır, akar, hapşırmalar olur ve burunda kaşıntılar meydana gelir.Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinitin tanısı, kan testleri ve deri yüzeyine yapılan testler ile konur. Genellikle tedavisinde burun spreyi veya aşı önerilir.

3- Alerjik Astım

Alerjik astım, nefes darlığı, göğüsten gelen hırıltı sesleri gibi belirtilerle ortaya çıkar. Alerjik astım, ciddi bir alerji türüdür. Hasta nöbetler geçirir. Rahatlatıcı spreyler ve bazı ilaçlar ile hafiflemesi sağlanır.

4- Alerjik Konjonktivit

Alerjik konjonktivit ise gözlerde oluşan bir alerji türüdür. Genelde gözler sulanır, kızarır ve yanma hissi oluşur. Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için göz muayenesi şarttır.

5- Besinlere Karşı Alerji

Bu alerji türü, bazı besin maddelerine vücudun aşırı duyarlı olması ile ortaya çıkar. Daha çok süt, balık, tahıllar, meyveler, yumurta gibi gıdalardan kaynaklanır. Kaşıntı, kızarıklık, kabarcık oluşumları göğüste ağrı gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu alerjiye sahip kişilerin, söz konusu besin maddelerinden uzak durmaları dışında yapabilecekler çok bir şey yoktur.

6- Egzama

Egzama, deri yüzeyinde gözle görülen ve yoğun kaşıntı yapan kırmızı ufak kabarcıklardır. Genellikle besinler ve stres sebepli oluşurlar. Egzamalı bölgeleri kaşımak son derece yanlıştır. Bu hem yayılmalarına hem de cildin tahriş olmasına neden olur. Medikal kremler ile kaşıntı önlenebilir.

Alerji Nasıl Geçer

Uzman doktorlar tarafından verilecek ilaç ve benzeri tedaviler haricinde doğal yollarla da alerjik reaksiyonlar hafifletilebilir.

1- Elma Tüketmek

Bağışıklık sistemine iyi gelen elma, alerjik hastalığı olan kişilerin vücut savunmasını güçlendireceği için alerjinin ortaya çıkışını engelleyebilir.

2- Zerdeçal

Alerjilerin engellenmesinde çok etkili bir baharattır. Her gün düzenli olarak tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar üzerinde büyük faydaları olacaktır.

3- Limon

Limon da aynı elma gibi bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Böylece alerjiye yatkın bünyelerde dayanıklılığı arttırır.

İLİşKİLİ HABERLER Kırmızı Et Alerjisi En Çok O Bölgede Görülüyor

Kırmızı Et Alerjisi En Çok O Bölgede Görülüyor

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.