DOLAR 35,3807
EURO 36,4494
ALTIN 3.040,65
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 7°C
Sal 8°C

Albinolarla ilgili bilinmez gerçekler

15.06.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine kadar albinizm cilt, kıl ve gözleri etkileyen, doğuştan olan pigment eksikliği yüzünden ortaya çıkan bulaşıcı olmayan bir rahatsızlık. Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen ya da iyice engelleyen genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Albinolar bu yüzden deriye rengini veren pigmentlerin eksik olması sebebiyle ciltleri, kılları ve gözleri beyaz olarak dünyaya geliyorlar. “Kalıtımsal beyaz” olarak adlandırılan albininizmli kişiler, bir taraftan beyaz deri ve saç gibi işaret özellikleri yüzünden toplumun ilginç bakışlarıyla karşılaşırken bundan başka da ciddi sağlık durumu problemleri yaşıyorlar.

TEK FARKLARI RENKLERİ DEĞİL

Toplumun veri sahibi olabilmesi için 13 Haziran’ın tüm dünyada Albinizm Farkındalık Günü olarak anıldığını söyleyen Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özorman “Rahatsızlık eksik bilindiği için güçlük yaşarken destek isteyen albinizmli kişiler sert tepkilerle karşılayabiliyor. Çoğu zaman toplum göre dışlanıyorlar. Eğitim ve egzersiz hayatları fazla sekteye uğruyor” dedi.

CİLT KANSERİ RİSKİ YÜKSEK

Albinoların bilhassa görmede değişik problemler yaşadığını ve bu durumun gözlükle tamamiyle düzeltilemediğini bildiren Özorman “Yüksek dereceli miyop, hipermetrop ve astigmatın dışında gözün istem dışı sağa sola hareket etmesi, şaşılık, ışığa duyarlık, göz sinirlerinin beyine zıt bağlantısı gibi problemler de onları en çok zorlayan sıhhat problemleridir” dedi.

Bu hastalıktan felakete uğramış olanların derilerindeki renk kaybı yüzünden güneşin zararlı ışınları vücuda doğrudan doğruya girdiğine sinyâl eden Özorman “Bu yüzden albinizm hastası kişiler cilt kanseri riski altındadır ve uzun zaman güneş aşağı durmaları nasihat edilmez. Dışarı çıkarken mutlaka en az 50 etmen güneş koruyucu sürmek mecburiyetindeler” diye anlattı.

Albinizm hastalarının aylık güneş koruyucu kremlerinin ve daha iyi görmelerini sağlayan büyütücü cihazların  sosyal emniyet kurumu kadar karşılanmasını talep ettiklerini söyleyen Özorman “Keza çocuklarımızın eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri için onlara özel büyük puntolarda kitaplar hazırlanmalı, gençlerimize ofis ortamında meslek imkânı sağlanmalıdır” dedi.

YETMİŞ KİŞİDEN BİRİ BU GENİ TAŞIYOR

Dünya ortalamasına göre bir toplulukta takriben 17 bin kişiden birinde albinizm görüldüğüne değinen Serkan Özorman, “Türkiye nüfusuna oranladığımızda ülkemizde 3-4 bin kişinin albinizmden etkilenmiş olabileceği varsayılmaktadır. Ortalama her 70 kişiden biri albinizm geni taşıyıcısıdır. Albinizm, her ırktan insanı ve dünya üzerindeki bütün canlıları etkiliyor. Hatta hayvanlarda bile görülebiliyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.