DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Alaplı’daki Nesiller Boyu Süren Demircilik Geleneği

Alaplı’daki nesiller boyu süren demircilik geleneği, tarih ve ustalıkla yoğrulmuş zanaatın özgün örneğidir. Geleneksel el sanatıyla tanışın.

03.07.2025
A+
A-

Alaplı’nın Sanayi Sokağında 50 Yıldır Sürdürülmekte Olan Demircilik Mesleği

Alaplı ilçesinin sanayi sitesinde bulunan atölyelerde, çekiç ve balyoz sesleri yaklaşık yarım asırdır kesintisiz olarak yankılanıyor. Bu atölyelerde çalışan İsmail (55) ve Ekrem Özdemir (61) kardeşler, mesleği dedelerinden devralmış ve büyük bir tutku ile sürdürüyorlar.

İsmail ve Ekrem Özdemir, çocuk yaşta başladıkları demircilik mesleğine adeta hayatlarını adadılar. Dedelerinin izinden giderek, 10 yaşlarında bu sanata ilk adımlarını attılar ve babalarının yönlendirmeleriyle mesleğin inceliklerini öğrendiler. Uzun yıllar boyunca babalarının yanında çıraklık ve kalfalık yaparak, tecrübe kazandılar.

Günümüzde ise, Alaplı Sanayi Sitesi’nde kurdukları atölyede, demirleri şekillendirerek üretimlerine devam ediyorlar. Gün boyu devam eden çekiç ve örs sesleri arasında, demiri ustalıkla işleyerek geleneksel el aletleri üretmeye devam ediyorlar.

Geleneksel El Aletleri ve Mesleğin Güncel Durumu

İki kardeş, fındık kazması, balta, keser, bıçak, bel, orak, çapa, saçak ve kürek gibi geleneksel el aletlerinin üretimini sürdürüyor. Ancak, teknolojinin ve yaşam tarzlarının değişmesiyle birlikte, mesleğe olan ilgi giderek azalıyor. Bu durum, mesleklerini yaşatmakta zorluklar yaşamalarına neden oluyor.

En büyük sıkıntılarının ise, yeni çırak bulamamak ve mesleğin gelecek nesillere aktarılmasının zorlaşmasıdır. Ekrem Özdemir, mesleğin zamanla unutulmasından duyduğu üzüntüyü şu sözlerle dile getiriyor:

“Alaplı’da yaklaşık 30 yıl önce 20 demirci mesleğini icra ediyordu. Şimdi ise bu işi yapan birkaç usta kaldı. Eskiden bu sanat çok kıymetliydi, çünkü her şey el emeğiydi. Günümüzde ise, gençler bu mesleği tercih etmiyor ve çırak bulmak oldukça zor hale geldi. Yaşımız ilerlediği için çalışmakta güçlük çekiyoruz, buna rağmen mesleğimizi severek sürdürüyoruz.”

Mesleğin Geleceği ve Zorluklar

Yıllardır geleneksel yöntemlerle demir işçiliği yapan kardeşler, mesleklerinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda endişeliler. Teknolojinin hızla gelişmesine rağmen, el emeği ile yapılan zanaatların önemi her zaman korunmalı ve yaşatılmalı.

İki usta, mesleğin yok olmaması ve yeni nesillere aktarılması adına çaba gösteriyor olsa da, gençlerin ilgisinin az olması ve ekonomik sıkıntılar, bu geleneksel sanatın devamını zorlaştırıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.