DOLAR 32,3533
EURO 34,7324
ALTIN 2.406,41
BIST 10.147,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Akut Orta Kulak İltihabı Nedir?

18.07.2020
A+
A-

Latince adı Akut Otitis Media olan bu hastalık, en basit anlatımla kulağın zarının arkasında bulunan orta kulaktaki boşluğun iltihaplanması durumudur. Genellikle her yaş grubunda görülebilir. Fakat daha çok 3 aylık bebekler ile 3 yaş arasındaki küçük çocuklarda çok sık görülür. Öyle ki akut orta kulak iltihabı nedir dendiğinde çocuklardaki üst solunum yolu iltihaplanmalarından sonra en sık karşılaşılan hastalıktır. Akut orta kulak iltihabı hastalığı ilk olarak ne kadar küçük yaşta geçirilirse, yaş ilerledikçe hastalığın tekrar görülme ihtimali o kadar fazla olacaktır. Çocuklar 3 yaşına geldiğinde ortalama olarak %50 ile %85 arası Akut Orta Kulak İltihabı hastalığını geçirmiş olmaktadır. Ayrıca 3 yaşına kadar olan çocuklarda iltihaplanma her iki kulakta da gözlemlenebilirken, çocuklar 5 yaşına geldikten sonra ise Akut Orta Kulak İltihabı daha çok tek kulakta görülmektedir. Özellikle kış aylarına doğru sonbahar mevsiminde ve kış mevsiminde daha sık gözlemlenmektedir. Ayrıca kreşe ya da anaokuluna giden çocuklarda, bakımı evde yapılan çocuklara nazaran daha fazla görülmektedir. Çünkü anaokulu ve kreş gibi yerlerde enfeksiyon bulaşma riski daha fazladır.

Akut Orta Kulak İltihabı Sebepleri

Akut orta kulak iltihabı nedir sorusunu araştırırken, hastalığın sebeplerini de açıklamak gerekmektedir. Akut Orta Kulak İltihabının gerçekleşmesine sebep olan en önemli unsur enfeksiyondur. Sonraki sebepler ise östaki tüpü disfonksiyonu, immün sistemin düşük olması ve alerji olarak düşünülür. Östaki tüpü oldukça büyük bir öneme sahiptir. Östaki tüpü oksijen ile orta kulak arasındaki uyumu sağlar. Genizdeki oluşumlardan orta kulağın korunmasına fayda sağlar. Ayrıca orta kulakta oluşan sekresyonların burun sistemine atılmasını sağlar. Çocuklardaki östaki tüpü daha küçük olması sebebiyle yetişkinlere göre Akut Orta Kulak İltihabına yakalanma ihtimalleri daha yüksektir. Akut orta kulak iltihabı nedir sorusuna, hastalığa yakalanma ihtimalini yükselten farklılıklara değinerek devam etmek gerekirse, kreşte bulunma, aileden birinde tekrarlayan orta kulak iltihabı, ilk kez aynı hastalığın küçük yaşta geçirilmesi, genetik olarak yatkın olma, yaş, anne sütü alınmaması, kış ya da sonbahar mevsimi, aile ortamının kalabalık olması, cinsiyetin erkek olması, çocuğun emzik kullanması, sigara dumanına maruz kalması, yetersiz beslenme, kirlilik, mideden geri kaçan herhangi bir şey Akut Orta Kulak iltihabına sebep olabilmektedir. Akut orta kulak iltihabı nedir sorusuna, sebepleri ile devam etmek gerekirse, hastalığı oluşumunda %70 oranında bakteriler sebep olmaktadır. Kalan %20 ile çeşitli virüsler, da ise negatif kültür sonuçları bulunmaktadır.

Akut orta kulak iltihabı nedir sorusuna tanı ve tedavi yöntemleri ile devam etmek gerekirse, hastalıkta tanı daha çok fiziki muayene ile kolayca konulabilmektedir. Tedavi yöntemi olarak ise genellikle kendiliğinden iyileşecektir. Günümüzde sadece ağrı kesici tedavi uygulanmaktadır fakat ağır durumlarda antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.

İLİşKİLİ HABERLER Yaz Aylarında Kulak Sağlığına Dikkat!

Yaz Aylarında Kulak Sağlığına Dikkat!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.