DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Akran Zorbalığı ve Siber Zorbalık: Uyarılar ve Öneriler

Akran zorbalığı ve siber zorbalık, çocukların ve gençlerin karşılaştığı ciddi sorunlardır. Bu içerikte, bu konularla ilgili uyarılar ve önemli öneriler bulabilirsiniz. Çocuklarınızı korumak ve desteklemek için bilgi sahibi olun.

29.03.2024
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, akran zorbalığı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Zorbalığın genellikle okul, okul çevresi ve mahalle gibi sosyal ortamlarda görüldüğünü belirten Dinçer, zorbalık türleri ve etkileri hakkında bilgi verdi.

Zorbalık Türleri ve Etkileri

Zorbalığın fiziksel, sözlü ve sosyal olmak üzere farklı türleri olduğunu vurgulayan Dinçer, fiziksel zorbalığın bir bireyin diğerine fiziksel şiddet uygulamasını, sözlü zorbalığın alay etme ve aşağılama içerikli olduğunu, sosyal zorbalığın ise mağdurun sosyal ilişkilerini olumsuz etkilemeye yönelik davranışları barındırdığını ifade etti. Zorbalığın, zorbalık mağduru olan çocukların psikolojik ve sosyal açıdan ciddi sorunlarla karşılaşabileceğini belirtti.

Dijital Dünyada Zorbalık

Dinçer, zorbalığın artık dijital platformlara da taşındığını vurgulayarak, çevrim içi ortamlarda mağdurlar hakkında dedikodu yapma, izinsiz fotoğraf paylaşma gibi davranışların yaygınlaştığını belirtti. Siber zorbalığın mağdurlar üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceğini ve hızla yayılarak dijital ortamda depolanabileceğini açıkladı.

Zorbalıkla Başa Çıkma Yolları

Akran zorbalığı ve siber zorbalık konusunda eğitim verilmesinin önemine değinen Dinçer, zorba olan çocuklara zorbalığın kabul edilemez olduğunu öğretmenin ve empati yeteneklerini geliştirmenin önemini vurguladı. Ailelerin çocuklarıyla iyi iletişimde olmalarının ve desteklerinin zorbalıkla mücadelede önemli olduğunu belirtti. Toplumun zorbalığa karşı ortak bir planlama ve bilinçlenme sürecinin gerekli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.