DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Akıllı telefonların SAR değerleri

18.05.2018
A+
A-

İlk önce SAR değerlerinin ne anlama geldiğini, yüksek SAR oranlarının insanlara olan kısa ve uzun vadedeki zararlarını sizlere açıklayacağız. Daha sonra ise en yüksek SAR değerlerine sahip güncel akıllı telefonları sıralayacağız.

Dilerseniz aşağıda makalemizi detaylı bir şekilde okuyup, sıralamamıza bakabilirsiniz. Dilerseniz sizler için hazırladığımız videoyu izleyebilirsiniz. İyi seyirler…

Akıllı telefonlardaki SAR değerleri nedir?

Specific Absorption Rate – Özgül Soğurma Oranı anlamındaki SAR, akıllı telefonların vücuda yaydığı radyasyon miktarını simgelemektedir.

SAR, bilimsel olarak insan vücüdu tarafından absorbe edilen elektro-manyetik radyasyon oranı anlamına geliyor. Yani vücut ısısını yükseltme etkisine sahip. Belli bir noktadan sonra vücut bundan zarar görmeye başlıyor.

SAR genelde, 100 kHz ve 10 Ghz aralığında bulunan alanlara maruz kalma düzeyini ölçmek için kullanılıyor. Bu da telefonlardan yayılan sinyal aralığına işaret ediyor.

SAR değeri 1 gramlık doku başına düşen değerlerle ölçülüyor. Ölçüm birimi olarak W / Kg kullanılıyor. Ölçümler ABD ve Avrupa’da değişiklik gösteriyor.

Bilim adamları insana zarar verdiği sınır olarak farklı açıklamalar yapıyorlar. Amerika Federal İletişim Komisyonu tarafından, cep telefonlarında izin verilen SAR oranı, 1.6 W/Kg olarak belirlenmiş. ABD‘de ölçümler 1 gramlık doku başına değerler baz alınarak yapılıyor. Avrupa’da ise değerler farklı.

Avrupa 10 gram doku üzerinden ölçüm yapıyor. Ölçülen dokudaki artışla beraber izin verilen SAR değeri de artıyor. Avrupa’da 2 W/Kg seviyesine kadar SAR değerindeki akıllı telefonların satışına izin veriliyor.

Bu yüzden ABD‘de satılan telefonlarla Avrupa‘da satılan telefonlar arasında SAR değer farkları bulunmaktadır. Avrupa‘da satılan telefonların SAR değerleri daha düşük oluyor.

Yüksek SAR değerine sahip cihazların insanlara verdiği yan etkiler (24 saat)

Görüş alanında daralma
Kalp rahatsızlıkları
Kalp pilinin bozulma riski
Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
Yoğun stres ve yorgunluk hissi
Kalıcı işitme bozuklukları
Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
Embriyo gelişiminin zarar görmesi
Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
Kadınlarda düşük riskinin artması
İşitmede geçici aksaklıklar oluşması
Kan hücrelerinin bozulması
Bas ağrıları ve sersemleme
Bağışıklık sisteminin bozulması

15 Dakika telefonla konuşan bir bireydeki ısı değişimi. Telefonla konuşurken kulaklık takmaya özen gösterin.

 Yüksek SAR Değerlerine Sahip Cihazların Uzun Vadeli Zararları (10 yıl)

Yüksek tansiyon
Genetik yapının bozulması
Sperm sayısının azalması
Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri
Cilt kanseri
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi

Özellikle çift SIM kartlı telefonlarda SAR değerleri tavan yapmakta. Çift SIM kartlı telefonları alırken düşünmenizi öneriyorum. İki tane telefon yanınızda taşırken aynı anda ikisini kafanızın yanına getirmiyorsunuz. Fakat çift SIM kartlı modellerden telefonla konuştuğunuzda iki bağlantının radyasyonu sizin beyninize gitmekte.

Önemli Uyarılar

– Akıllı telefonla bir yeri ararken, numarayı ilk çevirişte telefonu kulağınıza dayamayın. 

– Telefonla konuşurken kulaklık kullanmaya özen gösterin

– Bu sıralama, genel olarak üst seviye telefonlar gözetilerek yapılmıştır. Aralarda çok daha farklı modeller bulunabilir.

– Sıralamada Avrupa / Kafa bölgesi değerler kullanılmıştır.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.