DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Akıllı Mercek Gözlükten Kurtulmanızı Sağlayabilir

22.08.2020
A+
A-

Akıllı mercekler insanların uzağı, yakını ve orta mesafeleri net bir şekilde görmesini sağlayarak gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Katarakt ameliyatından sonra saydamlığını kaybeden göz merceğinin yerine operasyonla mercek yerleştiriliyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Oküloplastik Cerrahı Op. Dr. Erhan Dilek, ‘Akıllı mercek daha çok katarakt olan hastalar tercih ediyor. Bununla birlikte uzak ve yakın gözlük takmak istemeyen özellikle 45 yaş üstü kişilerde de akıllı mercek tercih edilmeye başladı. Operasyon bir göz için 5-10 dakika sürüyor. İki göz aynı anda yapılmamaktadır. Operasyondan sonra hasta hayatına kaldığı yerden gözlüksüz bir şekilde devam edebiliyor’ dedi.

AKILLI MERCEK ÖMÜRLÜK VE KALICI

Op. Dr. Erhan Dilek, hastaların gözlüğe ihtiyaç duymadan hem uzağı hem yakın hem de orta seviyeyi net olarak görebilmesinin yanı sıra, uygulamanın ömürlük olduğunu belirterek ‘Numara değişikliği kolay kolay beklenmez. Katarakt olmadan da yapabilirsiniz” dedi. Dilek, “Akıllı mercek sayesinde katarakt oluşumundan kurtulabilir, kataraktın neden olduğu görme azlığı stresinden de kurtulmuş olursunuz. Gözlüksüz olarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Yaşam kalitenizi arttırır’ diye konuştu.

Op. Dr. Dilek, akıllı mercek ameliyatını katarakt gelişmeden 45 yaş sonrası kişiler için tavsiye ettiklerini belirtirken, ‘Onun dışında daha genç kişiler için çok yüksek numarası nedeniyle eximer laser ameliyatı yapılamayan hastalar için de iyi bir tercihtir. Bununla birlikte akıllı merceği daha çok kataraktlı ve gözlük takmak istemeyen kişiler tercih etmektedir. Ayrıca katarakt olmayan hastalarda özellikle 45-50 yaş civarında artı numarası olan ya da astigmat numarası olan kişilerde de akıllı merceğe duyulan ilgi artmaya başladı. Gözlük takmak istemeyenlere de öneriyoruz’ dedi.

TEDAVİ SÜRECİ VE SONRASI

Akıllı mercek operasyonunun normal katarakt ameliyatı gibi yapıldığını aktaran Op. Dr. Dilek, tedavi süreci ve sonrasına dair şunları aktardı:

‘Operasyon normal katarakt ameliyatı gibi. Gözümüzün içindeki doğal mercek çıkarılıp yerine trifokal lens denen akıllı mercekler konuluyor. Yani çok odaklı yakını, uzağı ve orta seviyeyi gösteren akıllı mercekler konarak hastanın net görmesi sağlanıyor. Bir göz için operasyon 5-10 dakika sürmektedir. İki göz olacaklar için ise aralarında bir gün ya da tercihe göre bir hafta ara verilerek yapılmaktadır. Aynı anda iki göz yapılmamaktadır. Sonrasında katarakt tedavisindeki gibi damla tedavisi uygulanıyor. Hayattan koparacak bir durum söz konusu değil. Üç beş gün kadar su değdirmeme durumu dışında bir sıkıntı yok. Hastalar, normal hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedirler’

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ

Akıllı merceğin yanı sıra göz kapağı estetiği hakkında da detaylı bilgi veren Op.Dr.Erhan Dilek, ‘Yapmış olduğumuz göz kapağı estetiğiyle, yorgun, mutsuz, yaşlı, cansız görüntü ortadan kalkıyor. Hasta olduğu yaştan daha genç, enerjik, canlı ve mutlu bir görüntüye kavuşuyor’ dedi.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte göz kapağının sarkmaya başladığını aktaran Op.Dr. Dilek, ‘Göz kapağı düşüklüğü çocukluktan, doğuştan ya da sonradan da olabiliyor. Özellikle yaş ilerledikçe göz kapağında sarkmalar meydan geliyor. 45 yaşından sonra birçoğumuz bunu yaşıyor’ ifadelerini kullandı.

GÖZ ALTI TORBALARINA SON

Göz kapağına yapılan operasyonlarla kişinin daha genç görünmenin mümkün olduğuna da değinen Op. Dr. Erhan Dilek konuşmasına şöyle devam etti:

‘Genelde 45 yaşından sonra birçoğumuzun üst kapağında düşmeler yaşanıyor. Alt kapakta da torbalanma yapıyor ya da fazla cilt yapıyor. İkisi aynı anda da olabiliyor. Çok erken yaşlarda da yaşanabiliyor. Torbaları alarak, üst kapağı kaldırarak hastalarımızı kendi yaşlarından daha da gençleştiriyoruz. Cilt sarkmaları, şişlikler, fazla ciltler, torbalar insanları yorgun, mutsuz, üzgün ve yaşlı gösteriyor. Bu operasyonla bu sorunları ortadan kaldırıyoruz. Bununla birlikte kişileri iyi değerlendirmek gerekir. Bazılarının kaş düşüklüğü ve bununla birlikte üst, alt göz kapağı da kötü durumda olabiliyor. Bu durumdaki kişilerde kaşı da toparlamak lazım. Kaş kaldırma operasyonunda birkaç yöntem var. Ya kaşın üstünden direkt bir kesi yapılıp o bölgeden fazla dokunun çıkarılmasıyla kaş kaldırma yapılabilir. Ya da şakak bölgesinden şakak germe yöntemiyle kaşın dış kısmı kaldırılıyor. Onun dışında badem göz isteyenlerde de gözü büyük olanlarda alt kapağı biraz yukarı çekip biraz kısaltaraktan üst ve alt kapak arasındaki açıklığın bir badem şeklini almasını sağlıyoruz. Hastanın beklentilerine göre hepsini bir bütün olarak değerlendirmek lazım.’

HER YAŞTA YAPILABİLİR

“Doğuştan göz kapağı düşüklüğünü olan kişilerin en geç üç yaşına kadar operasyon yaptırması gerektiğini belirten Op. Dr. Erhan Dilek, ‘Çünkü bir göz kapalıysa tembel kalacaktır. Göz tembelliğine neden olmaktadır. Tembel kalmaması için de bir an önce gözü tedavi etmek lazım. 1-3 yaş arası yapılabilir. Göz kapağı estetiği ise her yaşta yapılabilir. Bununla birlikte iki kez üst üste operasyon yapmak mümkün’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Göz Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Göz Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Göz Sağlığını Tehdit Eden Bu Belirtilere Dikkat!

Göz Sağlığını Tehdit Eden Bu Belirtilere Dikkat!

Göz Sağlığını Tehlikeye Sokuyor!

Göz Sağlığını Tehlikeye Sokuyor!

Dijital Cihazlar Çocukların Göz Sağlığını Bozuyor

Dijital Cihazlar Çocukların Göz Sağlığını Bozuyor

İLİşKİLİ GALERİLER Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Gözlerle İlgili Hiç Duymadığınız Bilgiler

Gözlerle İlgili Hiç Duymadığınız Bilgiler

Bu Çay Göz Sağlığınızı Koruyor!

Bu Çay Göz Sağlığınızı Koruyor!

Gözlerinizde Bir Sorun Olabileceğini Gösteren İşaretler

Gözlerinizde Bir Sorun Olabileceğini Gösteren İşaretler

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.