DOLAR 32,3956
EURO 34,7858
ALTIN 2.396,72
BIST 10.237,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

AKARYAKIT ÇETELERİNDEN DEVLETE 20 MILYARLIK VERGİ VURGUNU

07.12.2020
A+
A-

Sektör oyuncuları yapılan vurgunun yıllık 20 milyar liranın üzerinde olduğunu belirtiyor.

EPDK’nın lisanslarını iptal ettiği bazı şirketlerin bu vurgunu ürün satmadığı halde, satıyormuş gibi fatura keserek gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı. Başkent kulislerinde de sıkça konuşulan bu vurguna yakın zamanda EPDK’nın neşter vuracağı söyleniyor.

ÇAYCI ÜZERİNE ŞİRKET KURULUYOR

EPDK raporlarında da yer alan bilgilere göre, vergi kaçakçılığı yapan şirketlerin kendi aralarında fatura keserek bu düzeni devam ettirdikleri belirtiliyor.

EPDK’nın yakaladığı şirketlerin lisansı iptal edilse de yeni şirketler kurularak bu vurgun devam ediyor. Bu şirketler genellikle çaycı, temizlik görevlisi gibi kişilerin üzerine kurulduğu için devlet şirketin sözde patronunu bulsa bile vergiyi alamıyor. Ömürleri ise 12 ayı geçmiyor.

MASPET, NİPET VE HİPET VE MARMARAY ÇETEYİ YÖNETİYOR

EPDK raporlarında vurgunu yapan şirketlerin başında Hipet Petrolcülük, Nipet Petrolculük, Maspet Petrolcülük yer alıyor. Yalnızca Maspet Petrolcülük, Hipet Petrolcülük, Marmaray Petrol ve Nipet Petrolcülük şirketlerinin vergi operasyonunu yaparken, yılda 10’dan fazla şirket batırıp yeniden farklı isimlerle operasyona devam ettiği belirtiliyor.

KURUMSAL KİMLİK TAKLİT EDİLİYOR

Dev vergi kaçakçılığına imza atan şirketlerin bayilerinde kullandıkları kurumsal kimlik ve tabelalar da dikkat çekiyor. Özellikle Türkiye’nin milli gururu Opet’e benzerlikleriyle dikkat çeken bu istasyonlar, tüketici nezdinde güven kazanmak amacıyla birebir taklit uyguluyor.

BAYİLER DE MAĞDUR OLUYOR

Devleti vergi kaçakçılığı ile 20 milyar liralık vergi soygunu yapan dağıtım şirketlerinin bayileri de mağdur oluyor. EPDK bayilere denetime giderek sahte faturaları tespit ettiğinde, bayilerin kapılarına kilit vuruluyor. Ancak yapılan operasyondan bir haber olan bayiler milyonlarca yatırımını kaybetmiş oluyor. Bazı bayiler ise bu operasyona destek vererek fatura kesiyor ve haksız rekabete neden oluyor. 

EPDK NEDEN SESSIZ

EPDK’nın bu operasyonlara neden sessiz kaldığı ise meçhul…

ONLARCA MARKANIN LİSANSLARI İPTAL EDİLDİ

EPDK son yayınladığı raporunda 30 şirketin lisansının iptal ettiğini açıkladı. Vergi kaçakçılığı yapan ve devleti milyarlarca liralık gelir kaybına uğratan bu şirketlerin, ticari hayatlarına daha önceden kurdukları başka marka ve şirketlerle devam ettiği de iddia ediliyor.

Dolayısıyla vurgun süreci hız kesmeden devam etmiş oluyor. EPDK’nın yayınladığı ve lisansları iptal edilen şirketleri ise şöyle; Ana Akaryakıt, Lion Petrol, As Goldoil, Aslanlar İthalat, Aston Petrolleri, Asyaoil Akaryakıt, BHS Akaryakıt, Enko Petrolcülük, Epet Grup, Gama Pet, Garajoil Akaryakıt, Gazmer Petrol, Hema Akaryakıt, Kalegaz Petrol, Kent Oil, Lepet Akaryakıt, Life Petrolcülük, Lik Akaryakıt, Lig Oil, Link Kimya, Lükss Akaryakıt, MAS Petrolcülük, Mavi Gök-Deniz, MFD Akaryakıt, Molaver Akaryakıt, Nafta Akaryakıt, N-Pet Petrol, Petrogo, RMG Petrol, Rpet Petrol, SGL Petrol, Smart Akaryakıt, Tekoil, Turkish Petroleum, Finans Petrol, Yüksel Petrolcülük, Canpet Petrol, Uzun Grubu, Sabancı Enerji, Lusso, Tripet Petrolcülük, Doğal Kaynaklar.

PÜİS: “AKARYAKIT YERİNE FATURA TİCARETİ YAPANLAR VAR”

Akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığına dikkat çeken PÜİS Başkanı İmran Okumuş bu konuda “Akaryakıt yerine fatura ticareti yapılarak devlet zarara uğratılıyor” uyarısında bulundu.

Sektörün en önemli sorunlarından birisinin akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı olduğuna değinen Okumuş “Akaryakıt yerine fatura ticaretinin yapılması suretiyle devletin vergisinin kaçırıldığı bu kaçakçılığın önlenmesinin yollarından biri de denetimlerin sürekli ve etkili bir biçimde yapılmasıdır” dedi.

Kaçakçılığın en fazla zarar verdiği kesimin yine bayiler olduğuna değinen Okumuş “Devletin hazinesini soyan, sektörde haksız rekabet yaratan, sektörün adına leke süren bu kaçakçıların sektörden temizlenmesi ve deşifre olmaları için tüm meslektaşlarımızın elini taşın altına koymaları şart. Biz PÜİS olarak bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla işbirliği içindeyiz. Tüm meslektaşlarımızdan da aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Akaryakıtın bir maliyeti olduğunu ve bunun altında yapılan satışların devletin vergisini çaldığını söyleyen İmran sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüzdeki fatura kaçakçılığının ulaştığı boyut artık can yakıyor. Fatura kaçakçıları vergisini son kuruşuna kadar ödeyen dürüst istasyon sahiplerinin ticari hayatlarını bitirme noktasına getirdi. Bu soruna bir an önce çözüm bulunması şart”

SEKTÖR SES YÜKSELTİYOR

Sektör oyuncuları yaşanılan bu vergi kaçakçılığının haksız rekabete neden olduğunu ve devletin hızlı bir şekilde sürece müdahale etmesi gerektiğini söylüyor. 20 milyar liralık dev vurgun organizasyonunda rüşvet çarkı olabileceği ihtimali üzerinde duran sektörün büyük oyuncuları, hem devlete hem de sahte fatura düzenleyen şirketlerin istasyonlarını işleten kişilere büyük zarar veren bu vurgunların bir an önce son bulması gerektiğini savunuyor. Ayrıca yapılan kaçakçılıktan elde edilen paranın terör örgütlerine de aktarıldığı iddia ediliyor.

Kaynak: patronlardunyasi.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.