Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ikiye bölündü
Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Kurulması ile Kamu Personel İşlemlerinin Yürütülmesine İlişkin Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Karara göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ikiye bölündü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kurulması için yayımlanan kararnamede ilgili yasal düzenlemeye da kamu personel işlemlerinin yürütülmesi için bazı maddeler eklendi.
Temmuz 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 703 sayılı KHK ile Aile ve Sosyal Politikalar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının teşkilat kanunlarındaki düzenlemeyle iki bakanlık, ‘Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’ adı altında bir araya getirilmişti.
BAKANLAR BELLİ OLDU
Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Vedat Bilgin atandı.
İŞTE İKİ BAKANLIĞIN GÖREV VE YETKİLERİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın görev ve yetkileri; sosyal hizmetler ve yardımlara ilişkin politika ve stratejileri belirlemek, aile yapısını ve dokusunu korumak için politikalar üretmek, çocukların istismarı ile cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele, engelli vatandaşların haklarının gözetilmesi, sosyal yardıma muhtaç vatandaşları korumak olarak belirtildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinin hizmet birimleri; Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Tetiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Hakla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü olarak belirlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görev ve yetkileri ise çalışma hayatını düzenlemek, iş ve işçi arasında koruyucu tedbirler almak, istihdamı ve tam çalışma ile çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, uluslararası iş gücüne yönelik politikaları geliştirmek, iş sağlığını ve güvenliğini sağlamak, sosyal adalet ve sosyal refahın gerçekleşmesini sağlamak olarak ifade edildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hizmet birimleri ise Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Tetiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Hakla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü olarak belirlendi.
ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK’UN GÖREVİ SONA ERDİ
Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar ile 10 Temmuz 2018 günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak göreve başlayan Zehra Zümrüt Selçuk’un da görevi 21 Nisan 2021 itibariyle sona ermiş oldu.
VEDAT BİLGİN KİMDİR?
22 Eylül 1954’te Bayburt’ta doğan Vedat Bilgin, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde “Şehirleşme ve Sanayileşme İlişkileri” konusunda master çalışmasını, “Türkiye’de Sanayileşme Politikaları ve Demokratikleşme Süreci” adlı çalışmasıyla da İktisat Sosyolojisi alanında doktorasını tamamladı.
Gazi Üniversitesi İİB Fakültesinde Öğretim Üyeliği, TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı ve Başbakan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu. 25. ve 26. Dönem Ankara milletvekili seçilen Prof. Dr. Vedat Bilgin son olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili olarak görev yapıyordu.
DERYA YANIK KİMDİR?
Avukat Derya Yanık, 1972 yılında Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kadirli’de, orta ve lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aralık 1996 itibariyle İstanbul Barosu’na bağlı olarak Avukatlık Stajını tamamladı. Aynı tarihten bu yana serbest avukat olarak çalışmaya devam ediyor.
AKP İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi olup 2004-2014 yılları arasında 5 ve 6. Dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanlığı, AKP Grup Sözcülüğü görevlerinde bulundu. Yanık, geçtiğim mart ayında yapılan AKP Olağan Kongresi’nde MKYK üyesi olarak seçilmişti.
ÖZAL GİBİ BİRLEŞTİRDİ, SONRA YİNE PARÇALADI
1983 yılında kurulan 45. Hükümet’in sona ermesine kadar ‘Çalışma’ ile ‘Sağlık ve Sosyal Güvenlik’ bakanlıkları iki ayrı kurumdu. Çalışma Bakanlığı ilk kez Şükrü Saracoğlu başbakanlığındaki 14. Türkiye Hükümeti’nde, 1945 yılında kuruldu. Sadi Irmak da Türkiye’nin ilk Çalışma Bakanı oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1987 yılında Turgut Özal başbakanlığındaki 46. Hükümet’te kuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak ilk görev yapan isim İmren Aykut oldu.
1923’te Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye adıyla kurulan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ise 47. Hükümet’te Sağlık Bakanlığı’na dönüştü.
2011 yılında 61. Hükümet’in AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığında kurulmasıyla Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı kaldırıldı, yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı getirildi. Selma Aliye Kavaf, Türkiye Cumhuriyeti’nin son Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak kayıtlara geçti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini 2011-2013 yılları arasında Fatma Şahin, 2013-2014 yılları arasında Ayşenur İslam yürüttü.
2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk hükümeti olan ‘başbakansız’ 66. Hükümet’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birleştirildi; iki kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatısı altında toplandı.
65. Hükümet’in üçüncü (diğerleri Süleyman Soylu ve Mehmet Müezzinoğlu) ve son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya, 66. Hükümet’te görev verilmedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı koltuğuna Zehra Zümrüt Selçuk oturdu.
Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ikiye bölündü. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı koltuğuna Zehra Zümrüt Selçuk, koltuğuna veda etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Vedat Bilgin atandı.