DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Ahmet Nur Çebi: “Kulüpte 190 dava, 225 icra takibi var”

31.05.2020
A+
A-

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, kulübün sosyal medya hesabından camiaya seslendi. Kulübün son durumu hakkında kayda değer açıklamalarda yer alan Çebi, “Bugün, finansal ve yönetimle ilgili genel kurulumuzu yapacağımız tarihti. Pandemi nedeniyle ertelendi bu. Ağustos ayında yapılacak. Her şeyden önce şunu bildirmek istiyorum. 10 takvim teftiş için verdiğimiz sözü yerine getirmek adına yapılan incelemeler pandemi nedeniyle birkaç ay sarktı. Önümüzdeki ağustos ayında bir terslik olmazsa yapacağımız genel kurulda bu hususla ilgili incelemeler sunulacaktır. Özel bir denetleme firması tarafından görevi devraldığımız başlıca kadar ancak oluşan borcun 3.3 milyar TL olduğu açıklanmıştı. Bu borç mevcut finansman yükü ve faizlerle 2023 senesinde 4.1 milyar TL’yi aşacaktır. Vereceğimiz mücadele, bunun aşılmaması ve yükü aşağıya çekmemiz biçiminde olacaktır. Kulübümüzün 600 milyon TL geliri, 900 milyon TL gideri vardır. Yılda 300 milyon TL, ayda 25 milyon TL açıkla kulübü yürütmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar yapılan borçlanmanın faiz yükü ve yapılan büyük kontratların dayanılmaz yükünden kaynaklanmaktadır. Ekim ayının sonuna geldiğimizde, 20-31 arasındaki 11 gün içinde Avrupa’ya gidebilmek için almamız gereken temiz kağıdı için çabucak 120 milyon TL derhal para bulunmuş ve ödeme yapılarak Beşiktaş’ın UEFA’ya gitmesindeki engel kaldırılmıştır. Bu işlem eylül sonu olması gerekirken, seçim sebebiyle eski idare tarafından bu ekim ayına ertelenmiştir. Bunu da Beşiktaşlılar ve kamuoyuyla paylaşmayı görev biliyorum” dedi.

“380 milyon TL’lik kaynak oluşturduk”

Yönetime geldikleri ilk günden bu yandan kaynak arayışlarında olduklarını bildiren Çebi, “Göreve geldiğimizden bu yandan geçen zaman içinde 380 milyon TL’lik kaynak oluşturduk. Bankalara gelen gelirlerimizin haricen bulduğumuz kaynaklardır. Son derece mağdur durumda olduğumuz bankalarla yapılan kredi sözleşmesi nedeniyle bütün gelirlerimiz bankalara ödenmektedir. Bankalar göre kredi borçlarımıza sayılmaktadır. Bunların dışında bulmamız gereken 780 milyon TL’ye karşılık bulabildiğimiz 380 milyon TL ile kulübü ayakta tutmaya çalıştık. Geldiğimiz günden bu yandan 7-8 ayı bulan maaş ödemeleri yaptık. Oysa 3-4 ay geriden gelen ödemelerin yalnızca 1 ayını kapatabildik. Personelimize de bu konuda gösterdikleri anlama sebebiyle teşekkür ediyorum. Süre içinde bu yükü hafifleterek yürümeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“225 adet icra ve haciz takibi var”

Bankalarla kulübün kredileri üzerine görüşmeler yaptıklarını söyleyen Çebi, “Bilindiği üzere konsorsiyum bankalarla yapılan bir kredi sözleşmesi var. Bu sözleşmenin içeriğinin, kulübün şu andaki şartlarla dönmesine engel olduğunu biliyoruz. Fazla ağır koşullar var. Bunların her yerde yapılandırmasının çok kayda değer olduğunu göreve geldiğimizde belirtmiştik. Bu konuda bankalarla olan görüşmelerimiz devam etmekte, bu kredinin Beşiktaş’ın yürüyebilir biçiminde olması için çalışmalarımızı yapıyoruz ve Beşiktaş lehine bir kontrat yapmayı arzu ediyoruz, bunun da gayreti içindeyiz. Davalarla ilgili atama alınan sayı 143 adetin üzerindedir. Bunların 24 tanesine maalesef üyelerimizle ilgili açılan davalardır. Bunların birçoğuyla kucaklaşmak ve barışı sağlamak namına kendileriyle uzlaşarak yolumuza devam etmeyi planlıyoruz. Ayrıca 190 dava devam etmekte. Bu davaların dıştan 225 adet icra ve haciz takibi var. Geldiğimiz günden bu yandan da 61 defa icra memurlarıyla kapının önünde göğüs göğüse tartışma ettiğimizi de maddeler halinde sıralamak istiyorum” dedi.

“Tüzük değişikliği ile ilgili incelemeler devam ediyor”

Kulübün aidatları hakkında genel kurulda bir egzersiz yapacaklarını bildiren Başkan Çebi, “5 bin TL üyelik girişimiz var. Takvim aidatımız da 120 TL. Fakat bu aidatın 7-8 sene önce ayarlandığını, bunun da gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmeliyim. Bunu ilk genel kurulda gündeme getireceğimizi söylemek istiyorum. 17 bin 775 üyemiz var. 5,5 yılda 832 adet üye yapılırken, geldiğimiz 7 aylık süreçte 550 kişiyi aşan üyelik olmuştur. Bunların da sonuçlandırılması yönetimimiz kadar sağlanmıştır. Bu da moral olarak bizi yukarıya çekmiştir. Yeni üyelerimize bahtı açık olmasını diliyorum. Beşiktaş’ta herkesin beklediği bir tüzük değişikliği olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili incelemeler büyük bir katılımla devam ediyor. Ama umulan pandemi sebebiyle bunu da gerçekleştirmekte gecikeceğiz” şeklinde konuştu.

“Pandemi sebebiyle takriben 166 milyon TL gelirden mahrum kaldık”

Korona virüs sebebiyle gelirlerinde ciddi kayıplar yaşadıklarını altını çizen Çebi, “Pandemi nedeniyle takriben 166 milyon TL gelirlerimizden yoksun kaldık. Önümüzdeki süre içinde futbolun seyircisiz oynanmasından kaynaklanacak sponsor desteğinden mahrum kalacağımızı göz önünde bulundurunca kaybımızın yüzde 70 civarı olacağını tahmin ediyoruz. Temennimiz ve çalışmamız bu rakamları aşağıda çekmek üzerine olacaktır. Bu sürecin bütün futbol ailesine olduğu gibi Beşiktaş’a da yükü ağır olacak gibi görünüyor. Taraftarımızın bize desteği fazla manâlı. Hem taraftarımızın bize olan yakın duruşu koskocoman önem açıklama ediyor. Taraftarımızın deplasmanlarda çektiği ızdırap ve sıkıntılara karşı yöneticilerimizin yanlarında olduğunu, maçlara beraber katıldığını söylememiz gerekiyor. Hem genç avukat arkadaşlarımız da tribünlerde yanlarında bulunarak, haksızlığa uğrayan fedakar taraftarlarımızın yanında oluyorlar. Kale arkasında ayakta maç izleme arzusu içinde olan taraftarımızın bu isteğini seri şekilde realize ettik ve Spor Bakanlığı’na bildirdik. Oradan gelecek sonucu beklemedeyiz. Umarız pandeminin bittiği ve futbolun taraftarla oynandığı süreçte, taraftarımızla onların açlık ettiği süreci başlatmış olacağız. Ümraniye’de 3 sahamız var. Ancak geldiğimizde yalnızca birisi kullanılabiliyordu. Öteki ikisi ise bakımları yapılmamıştı. Derhal bu bakımlar tamamlandı ve altyapıdan gelen kardeşlerimizin faydalanabileceği saha için de çalışmalarımız başladı.

Servis, temizlik ve bakım-onarım gibi bütün tedariklerde maliyetleri aşağıya çekmek namına, ihale usulüyle, icra kurulumuz çalışıyor ve maliyetler sağlıklı şekilde aşağıya dürüst çekiliyor. Bu fazla manâlı bir konuydu. İcra kuruluna da teşekkür ediyorum. Keza Fulya AVM’deki doluluk oranı iki kat artırıldı ve yüzde 65’e ulaştı. Bu koşul da bizim ücret giderimizi azalttığı gibi kira gelirlerimizi de kısa vakit içinde yükseltecektir. Bu hususta çalışan yönetici arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Kulübe maliyet getirmeyen bir yapı için mücadele ediyoruz”

Amatör şubelerde yeni bir yapılanmaya gideceklerini söyleyen Çebi, “Stadımızda UEFA standartlarına tutarsız ses ve led düzeni olduğunu, böylece de UEFA’ya suç oluşturan ödediğimizi şaşırarak öğrendik. Bu konuyla ilgili icra kurulumuzun yaptığı ihaleler sonuçlanmıştır ve sezon açıldığında huzursuz ses düzeni ve led düzeni gibi konular, standartlar üzerinden devam edecektir. Personel üzerinde içinde bulunduğumuz finansal şart ve tasarruf tedbirleri kapsamında yüzde 22’lik bir tasarruf sağlandı. Şimdilik yılda 9-10 milyon TL’lik bir tasarruf sağladığımızı söylemeliyim. Bunun yanı sıra alıngan olduğumuz diğer konu amatörlerle ilgili. Ama bugüne kadar amatör şubelerin altyapılarından yarışmacı sporcular yetiştirilemedi. Basketbol, voleybol, hentbol gibi branşlarda dışarıdan yapılan transferlerle yılda faizle birlikte 80 milyon TL’yi aşan bir durum var. Bunun çaresi natürel ama amatörlerden kopmak yok. 10-12 yılda 1 milyon TL borca sebebiyet veren acemi şubelerin, kendi oyuncusunu yetiştiren ve kulübe maliyet getirmeyen bir inşa için mücadele ediyoruz. Bizim için manâlı olan Beşiktaş forması giyen gençlere tertemiz formamızı vermek, ileride yarışmacı olarak da takımlarımızda akla yatkın ücretlerle hizmet etmelerini sağlamak. Basketbolda geldiğimiz günden bu yanlamasına, federasyonda transfer yasağına sebep olan 28 milyon TL’lik bir önem varken, 20 milyon TL’lik bir bütçeyle yola çıkılmışken, bu rakamı sözde yarıya indirdik. 3 milyon dolar bütçeyle sezona başlayan ekip 13. oldu. Bütçe düşünce takımın da 8. sıraya yükseldiğini söylemeliyiz. Amatörlerdeki mesajımızın yarışmacı ruh olduğunun ne dek manâlı olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

“Nostaljik bir sponsorluk geliyor”

Tedirgin süreçte kulüp mağazalardan alışveriş yapan taraftarlara teşekkür eden Çebi, “Pandemi sürecinde taraftarımızın Kartal Yuvaları’ndan online olarak aldıkları ürünlerle verdikleri desteğin ne dek önemli olduğunu söylemeliyim ve hepsine çok teşekkür ediyoruz. Büyük bir katkı maddesi verdiler. Mağazalarımızın açılmasının ardından gelecek desteğin de çok manâlı olduğunu açıklama etmeliyim. Sponsorlarımızın verdikleri destekler fazla manâlı ve şu ana dek verdikleri yardım için hepsine fazla teşekkür ediyorum. Çok yakında nostaljik bir sponsorumuzla manalı bir sponsorluk süreci yaşayacağımızı birkaç gün içinde açıklayacağız” dedi.

“Akatlar 1903’ü camiaya kazandırdık”

Akatlar 1903 tesislerini hakkında ise Çebi, “Akatlar 1903 adlı sosyal tesis, göreve geldiğimizin ertesi günü kiralarının ödenmemesi sebebiyle mühürlendi. Bu şart bizi fazla üzmüştü. Çok kısa sürede yeniden burayı camiaya kazandırdık. Tadilatımız pandemi sebebiyle uzamıştı. En kısa sürede burayı belediyeden baştan kiraladığını müjdecisi olmak istiyorum. Sosyal anlamda Beşiktaşlı olarak gururlandığım kadın futbol takımımız var. Annelerimiz, eşlerimiz, kız kardeşlerimiz, kızlarımız için onların bu mücadelesinin çok manâlı olduğunu ve bizim için gurur kaynağı olduğunu söylemeliyim. Kadınlar gününde oynadıkları maçta Beşiktaş’a aile olarak verdikleri katkının önemini belirlemek istiyorum” yorumunu yaptı.

“Yeni bir Beşiktaş oluşturacağız”

Sergen Yalçın ile altyapıya çok siklet vereceklerini müjdeleyen Başkan Çebi, “Gelelim futbol takımımıza. Futbolla ilgili her şeyin para olmadığı, yüksek ücretli transferlerin başarılara sebebiyet vermediğinin ispatını şu şekilde anlatırım, ilk şampiyonlukta 52 milyon Euro, ikinci şampiyonlukta 67 milyon Euro bütçeyle çaba edildi. Dördüncü olduğumuz sezonda ise 92 milyon Euro bütçe vardı. Her şeyin para olmadığını kabul etmemiz gerekiyor. Bundan sonra özümüze dönerek, gençlerden hizmet alarak kulübümüze sağlayacağımız gelirlerin önemini bundan böyle bütün dünya kabul etmekte. Metin-Ali-Feyyaz dönemleri diye her zaman andığımız, kıymetli hocamız Sergen hocamızın da altyapıdan geldiğini hatırlarsak, bu yoldan vazgeçmememiz gerektiğini biliyoruz. Hocamıza birlikte altyapıdan gelecek çocuklara çok siklet vereceğiz. bunun dışında dışarıdan da bulacağımız kabiliyetli yeteneklerle yeni bir Beşiktaş oluşturacağız. Bunda tereddüt etmiyoruz. Geçmişte bunları yaşatan futbolcularımız oldu. Bunun nasıl yapıldığını ve nasıl olduğunu yaşayan bir hocamız var. Motivasyonunu en üst noktaya taşıyor” biçiminde konuştu.

“Biz ağız dalaşı etmiyoruz, Beşiktaş’ı seviyoruz”

Futbolcularla yeni kontratlar için mülâkat yapacaklarını söyleyen Çebi, “Geldiğimizde 13. sırada olan takımımız acilen 5. sırada ve daha da üstteki sıralara taşıyacağız. Bu da bizim takımımıza verdiğimiz önemi, ehemmiyeti ve kendilerine verilecek olan değerin hissettirilmesiyle ne dek başarılı olacaklarının göstergesidir. Pandemi nedeniyle kendilerinden takviye istedik ve yeni dönemde bütçemizin daha mantıklı olarak kendileriyle röportaj yapacağımızı aktardık. Arkadaşça ve hevesli olacaklarına inancım sonsuz. Aktarma yapılırken telaş edilmemesi gerektiğini, araştırılması gerektiğini öğrendik. Uzun kontratların, yardımsever olmayan bir transferle kulübe büyük bir hasar verdiğini gördük. Başkanlık koltuğuna oturduktan sonradan önümüze çıkan bir konuyu alıntı yapmak istiyorum. Futbolcumuz Ajdin Hasic, hemen Ümraniyespor’da. Kendisini takımımızda ölçmek istiyoruz ve takımımıza bir kaynak oluşturmayı hedefliyor. Fakat pazarlıklar aceleci olmamalı. 2 milyon Euro’luk bedelin, Hasic’in ailesiyle saatlerce günlerce yapılan pazarlıklar sonucunda 1 milyon Euro’ya çekildiğini belirtmem gerekiyor. 2019 ekiminde yapılan seçimle göreve geldik. Arkadaşlarımızın hepsi destek oluyorlar. Dışarıdan söylenen şeyler var, rivayet olarak geliyor. Göreve kazanç gelmez, ocak ayında bırakacağımız konuşuluyordu. Ardından mart ayında, mayıs ayında ve hemen de ağustos ayında bırakacağımız konuşuluyor. Bunun sebebini bilmiyorum. Tercih zamanı geldiğinde cümbür cemaat aday olur. Biz nasıl mertçe gelip aday olduysak herkesin aday olma hakkı var. Lütfen sokaklarda, yönetimi eskitmek için bu konuşmaları yapmayın. Bizim aramızda anlaşmazlık değil, tartışmalarımız çözüm üretmek için. Bugüne değin yapılmayan tartışmalar Beşiktaş’a refah getirmemiştir. Biz tartışma etmiyoruz, Beşiktaş’ı seviyoruz ve birbirimizi de çok sevip bedel veriyoruz. Geçtiğimiz eylül ayında borç 3 milyara yaklaşmışken, 16,5 milyon Euro bonservis bedeliyle 4, 5 oyuncunun gücenmiş olması, bu isimlerle yapılan 2-3 yıllık kontratlarla bu rakamın 40-50 milyon Euro’ya çıkmasını ve bunun da önem olarak bırakılmasını sizlerin takdirine sunuyorum. Altyapıya ağırlık verdiğimizi kullanmak için Ozan Köprülü hocamız Sergen hocamızın kadrosunda yer aldı” dedi.

“1986-87 şampiyonluğumuzu istiyoruz”

Çebi, TFF ile yaşadıklarını görüşmeler hakkında ise “Geldiğimiz günden bu yandan TFF ile yaşadıklarımızı da uyarlamak istiyorum. Fenerbahçe maçında bir VAR durumu oluştu ve müracaatımız olmuştu. Bununla ilgili beklentimiz hala devam ediyor. sonra Göztepe maçında kural hatası olduğunu belirttik ve o günkü hakemin ifadelerindeki çelişkilerin etik kurulunda değerlendirilmesiyle ilgili hemen şimdi yanıt alamadık. Mesut Bakkal’ın 86-87 sezonuyla ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında, Beşiktaş’ın şampiyon duyuru edilmesiyle ilgili müracaatımıza da en kısa zamanda cevap verilmesini istiyoruz” bilgilerini aktardı.

“İçinde bulunduğumuz durum bizi zorlamaktadır”

Pandemi sürecinde yetkili kurumlardan yeterince bilgilendirme alamadıklarını belirten Çebi, “UEFA ve FIFA, kısmen TFF de deha, bu pandemi döneminde kural koyucu olmasına rağmen, içinde bulunduğumuz durumla ilgili net bilgilendirici ve betimleme edici bir karar alarak tarafımıza bildirmemiştir. Bu da içinde bulunduğumuz durumda, futbolcularla nasıl ve ne şekilde hareket edeceğimiz konusunda bizi zorlamaktadır. Ayrıca futbolcularımız hem de bizler ne yapacağımızı bilememekteyiz. Fakat kendi rızamızla bir araya geldik. Umarım UEFA, FIFA ve TFF’nin yapmamış olduğu şeyleri, futbolcularla bir aile olarak çözeriz. Oysa bundan sonraki süreçte UEFA ve FIFA’nın pandemi sürecindeki ekonomik kuralları yeni tekrar belirlemesini TFF yoluyla bildirmeyi devir olarak kabul ediyorum” biçiminde konuştu.

“Bizlere yardım verirseniz, biz Beşiktaş’ı uçuracağız”

Son olarak camiaya da destek konusunda seslenen Başkan Nur Çebi, şunları söyledi:
“Herkes diyor ancak, idareli durumu anlatmayı bırak çözüm getir. Ben bu konuda geri adım atmayacağım. İçinde bulunduğumuz durumu aileme anlatmaktan çekinirsem, yalanlarla bunları kapatmaya çalışırsam, Beşiktaş’a katkı veremem. Bizlere destek verirseniz, biz Beşiktaş’ı uçuracağız. Bizi fazla hoş günler bekliyor. Fazla doğru işler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bunun için birlik ve beraberliği önemsediğimi, vereceğiniz desteğin fazla kayda değer olduğunu, yalnız başımıza yürürken zorlanacağımızı sizlere açıklama ettik. Divan kurulunda 19 Mart’ta başlatmayı düşündüğümüz bir bağış kampanyası vardı. Fakat pandemi sebebiyle bu ertelenmişti. Haziran ayından sonra olağan sürece geçeceğimizi biliyoruz ve bu süreçte kampanyamızı başlatacağımızı sizinle paylaşıyorum. Vereceğiniz desteklere teşekkür ediyorum. Pandeminin bittiği, birbirimizle kucaklaşabildiğimiz, genel kurullarımızı yapabildiğimiz günler diliyorum. Sabrın sonu selamettir. Birlik ve beraberlik de başarının en basit yoludur. Biz işi zorlaştırmayalım ve el ele, kol kola, omuz omuza olalım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.