DOLAR 32,5426
EURO 34,9036
ALTIN 2.421,84
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Ağız Kanserleri Nelerdir?

29.09.2021
A+
A-

Ağız kanseri dudaklarda, dilde, ağız tabanında ve yutak bölgesinde görülen bir kanserdir. Ağız kanserlerinin nedenleri nedir? Ağız kanserlerinin tedavi yöntemleri nelerdir? Ağız kanserlerinden korunmak için ne yapmalıyız? Detaylar haberimizde…

Ağız kanseri dudaklarda, dilde, ağız tabanında ve yutak bölgesinde görülen bir kanserdir. Ağız kanserlerinin nedenleri nedir? Ağız kanserlerinin tedavi yöntemleri nelerdir? Ağız kanserlerinden korunmak için ne yapmalıyız?

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şenol ağız kanserine yol açan faktörleri şöyle aktardı: ”Ağız kanserlerinin başlıca nedenleri arasında tütün ve mamullerini gösterebiliriz. Bunun yanı sıra alkol tüketimi de bir diğer tetikleyici olarak gösterilebilir. Yanlış yapılan kaplama ve dolgularla birlikte ağızda herhangi bir travmaya neden olabilecek yanak ısırmaları da ağız kanserlerine yol açabilen faktörlerdendir. HPV virüsü de ağızda lezyonlar oluşturabileceği için önemli faktörler arasında yer almaktadır.”

AĞIZ YARALARINI İHMAL ETMEYİN!

İhmal edilen ağız ve diş sağlığının tehlikesini vurgulayan uzman, ”İhmal edilen çürükler aynı zamanda birçok sağlık problemine de yol açabilir. Diş kırıklarında ise sürekli dili veya yanağı kesme riski bulunduğu için dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu tür problemlerde hastanın ağız hijyenini korumaya ve gerekli tedavilerini yaptırmaya özen göstermesi gerekmektedir.” dedi.

Ağızda meydana gelen yaraların ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Şenol, ”Ağızda oluşan ve iki haftaya geçmeyen yaralarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bu tür durumları şüpheli lezyonlar olarak değerlendirip biyopsi alarak gerekli incelemeleri başlatıyoruz. Ayrıca ağızda beyaz veya kırmızı olarak görülen lekeler de takip edilmesi gereken bir diğer belirtidir. Böyle durumlarda hasta takibini sıkı tutarak görülen durumlarda gerekli müdahaleleri yapabiliyoruz.” diye ifade etti.

AĞIZ KANSERLERİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Uzman Dr. Şenol, ağız kanserlerinin tedavi yöntemlerine dair şunları kaydetti: ”Ağız kanserlerini skuamöz hücreli diye adlandırdığımız kanser tipi oluşturmaktadır. Tedavi seçenekleri hastalığın durumuna göre planlanmaktadır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda tümörlü alanla birlikte gerek görüldüğünde boyundaki lenfleri de Kulak Burun Boğaz Cerrahisi yardımıyla temizliyoruz. Ardından yeniden yapılandırma dediğimiz diş ve çene kayıplarını gidermeye yönelik işlemleri başlatıyoruz.”

AĞIZ KANSERLERİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Farkındalığın kanseri önleyici bir etki barındığını dile getiren Şenol, açıklamanı şöyle sonlandırdı: ”Burada en önemli faktör farkında olmaktır. Böylece olası riskleri en aza indirebiliriz. Sigara ve alkolden uzak durmak hastalığa karşı korunmada yardımcı olmaktadır. Ayrıca ağız hijyenine özen gösterip düzenli kontrolleri yaptırmaya da özen gösterilmelidir.  Birçok hastalıkta da olduğu gibi ağız kanserlerinde de erken teşhis önemlidir. Maalesef bize başvuran hastaların birçoğunda ileri evre ağız kanseri görülmektedir. Bu da tedaviyi zorlaştıran önemli bir etkendir. Fakat erken teşhis edilen bir hastalıkta boyundaki lenflerin alınması gibi durumlar engellenebilir.”

AĞIZ KANSERLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

– İyileşmeyen yara

– Kaybolmayan şişlik veya sertleşme

– Beyaz veya kırmızı renkli leke

– Kanama, ağrı veya uyuşma

– Dişlerde sallanma

– Varsa diş protezlerinin oturmamaya başlamış olması

– Çiğneme, yutkunma, dil veya çene hareketleri sırasında zorluk veya ağrı

– Ses değişikliği

– Çenede şişlik

– Boğaz ağrısı

– Kulak ağrısı

– Boğazda yabancı cisim hissi

– Boyunda şişlik

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.