DOLAR 32,3640
EURO 35,0101
ALTIN 2.325,51
BIST 9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Aft Nasıl Geçer?

30.07.2020
A+
A-

Aft; diğer bilinen adı ile ağız içi yaraları, ağız içinde ortaya çıkan, özellikle dil üstünde, yanağın iç kısımlarında ve diş etlerinde görülen, soluk beyaz veya gri renklerdeki lezyonlardır. Aft oluştuğu zaman, kişi bir şey yediğinde veya içtiğinde, hatta bazen konuşurken bile acı ve rahatsızlık duyar.

Aft Belirtileri Nelerdir

– Genellikle üstü beyaz veya gri, çevresi kızarık olan yaralar

– İltihaplı bir lezyon görüntüsü

– Yaranın şişkinleşmesi, ağrı ve acıya neden olması

– Diş fırçalarken acı duyma

– Konuşmada, çiğnemede ve yeme-içmede zorlanmak

– Yaşanan ağrının sebep olduğu iştahsızlık

– Boğazda ağrı

– Ateşlenme

Aft Oluşumunu Tetikleyen Etkenler

– Özellikle B3, B9 ve B12 vitaminlerinin yetersiz alınması ve demir eksiliği

– Asitli, çok tuzlu ve baharatlı içecekleri fazla tüketmek

– Alerji.

– Stres (Stres af oluşmasının en önemli sebeplerinden biridir.)

– Sigara kullanımı

– Hormonal değişimler (ergenlik dönemi)

Bu saydığımız etkenler, ağız içinde yaraların oluşumunu hızlandırabilir. Eğer ağızda bir aft ortaya çıktıysa, aftın iyileşme süresini uzatabilir. Peki aft nasıl geçer? Afta ne iyi gelir?

Aft Nasıl Geçer?

1- Karbonat

Karbonat pek çok yaranın iyileşmesinde etkili olduğu gibi aftlara da iyi gelmektedir. Bir çay kaşığı karbonat ve bir yemek kaşığı ılık suyu karıştırın. Macun kıvamına gelince yaranın üzerine uygulayın. Bir süre bekledikten sonra ılık su ile temizleyin.

2- Tuz

Tuz ağız içinde oluşan aftların küçülmesine yarar ve aft sebepli oluşan ağrıları da azaltır. Yarım su bardağı ılık suda bir çay kaşığı sofra tuzunu iyice eritin ve gün içinde sık sık gargara yapın.

3- Aloe Vera

Aloe verayı jel hali ile direkt olarak aftın üzerine sürebilirsiniz. Bu bitki aft kaynaklı sızıyı azaltmakta ve aftın iyileşmesini hızlandırmaktadır.

4- Karanfil Yağı

Karanfil yağının en bilinen özelliği ağrı indirmesidir. Ağız içinde oluşan lezyonların üzerine uygulayarak ağzınızı hafifletebilirsiniz.

5- Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan Cevizi Yağı, mikropları öldürmekte oldukça etkilidir. Bu yağ ile gargara yaparak ağız içindeki yaraların oluşmasına neden olan mikropların yok olmasına yardımcı olabilirsiniz.

6- Ada Çayı

Ada çayı, mikropları öldürmesi ile bilinen bitkilerden biridir. Ada çayı yapraklarını sıcak suda bir süre bekletin. Daha sonra yaprakları sudan ayırarak bu su ile gargara yapın veya ağzınızın içinde tutarak bir süre bekleyin. Bu sayede, ağız içiniz mikroplardan ve zararlı bakterilerden arınacaktır. Aft sebepli iltihap ve ağrılarınız da kısa sürede azalacaktır.

7- Elma Sirkesi

Elma sirkesi de antimikrobiyal olması ile bilinir. Aftın yok edilmesinde etkili bir yardımcıdır. Bir çay kaşığı elma sirkesi ile bir bardak suyu karıştırın ve gargara yapın. Gargara işleminiz bittikten sonra sade su ile tekrar ağzınızı çalkalayın. Günde bir defa uygulayabilirsiniz.

İLİşKİLİ HABERLER Adet Dönemi Ağrısı İlaçları

Adet Dönemi Ağrısı İlaçları

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.