AFAD’ın Güncel Deprem Haritası: Türkiye İçin Birinci, İkinci ve Üçüncü Derece Riskler ile Az Riskli Bölgeler
AFAD’ın güncel deprem haritası ile Türkiye için birinci, ikinci ve üçüncü derece riskler ile az riskli bölgeler hızlıca keşfedin.
Türkiye, depreme karşı süregelen bir gerçeğin içinde yaşıyor. AFAD’ın güncellenmiş deprem haritası ise bu gerçeği daha net görmemize olanak tanıyor. Harita, fay hatlarının yoğunlaştığı bölgeleri, olası deprem şiddetlerini ve risk derecelerini görsel olarak ortaya koyuyor; böylece her vatandaş kendi yaşadığı bölgenin deprem potansiyelini daha iyi anlayabiliyor.
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ve yeni veriler ışığında revize edilen bu harita, sadece tehlike yoğunluğunu göstermekle kalmıyor; aynı zamanda zemin özelliklerini ve olası zarar senaryolarını da mercek altına alıyor. Böylece binaların dayanıklılığı ve şehirleşmenin risklerle ilişkisi konusunda bilinçli kararlar almak mümkün hale geliyor.
1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından güncellenmiş ve 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Proje, Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) ile desteklenmiş olup Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da katkı sağlanmıştır.
AFAD’ın 2025 yılına ait deprem risk haritası, özellikle Ege, Akdeniz ve Balıkesir çevresinde yaşanan son depremlerin ardından kamuoyunda yoğun ilgi gördü. Harita, aktif fay hatlarından uzaklık ve düşük sismik aktivite gösteren 23 şehir için farklı güvenlik ve risk durumlarını ortaya koyuyor.
DEPREM RİSK DURUMU: YÜKSEK, DÜŞÜK ve ORTA SEVİYE İLLER
4. ve 5. derece deprem bölgesi olarak belirlenen iller arasında, yüksek riskin söz konusu olduğu kentler de bulunuyor. Bunlar şu şekilde öne çıkıyor:
- Aksaray: 5. derece deprem bölgesinde konumlanıyor.
- Niğde: 4. ve 5. derece bölgelerin tamamında yer alıyor.
- Karaman: orta-düşük risk grubunda değerlendiriliyor.
- Nevşehir: 4. derece deprem bölgesinde.
- Yozgat: Risk seviyesi 3. dereceye kadar düşüyor.
- Kırıkkale ve Kırşehir: 3. ve 4. derece bölgelerde bulunuyor.
- Ankara: Başkent olmasına rağmen bazı ilçeler 4. derecede risk taşıyor (Etimesgut, Mamak gibi).
Deprem riski düşük ve yapılaşma açısından güvenli bölgelere örnekler ise şu şekilde sıralanıyor:
- Bartın: Fay hattına yaklaşık 132 km mesafede yer alıyor.
- Zonguldak: 2. derece olmasına rağmen sismik aktivite düşük.
- Sinop: Geçmiş deprem olaylarının sakin olduğu bir bölge.
- Giresun ve Trabzon: Karadeniz kıyılarında göreceli olarak güvenli alanlar olarak görülüyor.
Yeni harita ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye erişmek için ilgili sorgulama ekranını ziyaret etmek, bölgenizdeki potansiyel riskleri ve yapı güvenliğini karşılaştırmak mümkün. AFAD’ın yeni deprem haritası ile Türkiye’nin deprem riski daha net bir şekilde ortaya konuyor ve herkes kendi güvenlik planını oluşturmada bilinçli adımlar atabiliyor.