DOLAR 32,3697
EURO 34,9552
ALTIN 2.325,66
BIST 9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Adı bile konulmayan bebeğe başarılı kalp ameliyatı

05.05.2019
A+
A-

İHA’nın haberine göre Durmuş ailesinin bebeklerinde doğumdan hemen sonra Manisa’da yapılan tetkiklerinde, yeni doğan döneminin en ağır kalp hastalıklarından birisi olan kalbin ana damarlarının ters yerleşimli olduğu (büyük arter transpozisyonu) saptandı. Doktorlar bebeğin hayata tutunabilmesi için acilen ameliyata alınması gerektiğini söyleyince aile, Türkiye’de sayılı sağlık kuruluşlarında yapılan ameliyat için arayışa geçti. Türkiye’de oldukça sınırlı sayıda merkezde yapılabilen büyük ve oldukça riskli kalp ameliyatının Denizli Özel Tekden Hastanesi’nde yapıldığı bilgisi üzerine minik bebek bu hastaneye sevk edildi. Hastaneye getirilen ve henüz ismi dahi konulmayan bebek kalp damar cerrahisi ekibi tarafından ameliyata alındı. Başarılı geçen ameliyat sonrası yeni doğan yoğun bakım ünitesinde devam eden tedavisinin ardından bebek taburcu edilerek sağlığına kavuştu.

“Hastalara doğar doğmaz aynı gün ameliyat gerekebiliyor”

Konu hakkında bilgi veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Eğitim Koordinatörü ve Yeni Doğan Uzmanı Doç. Dr. Osman Öztekin, “Doğumsal kalp hastalıkları yaklaşık olarak yüz doğumda bir görülür. Her kalp hastalığı olan çocuk ya da bebeğin tedavisi aynı değildir. Basit kapanmamış bir damarın kapatılmasından, yarısı gelişmemiş bir kalbi, hayata adapte etmeye kadar bir seri operasyon hatta kalp nakline kadar çeşitli ameliyatlar gerekebilir. Hastalara doğar doğmaz aynı gün ameliyat gerekebildiği gibi erişkin yaşa kadar fark edilemeyip 50-60’lı yaşlarda bile bu hastalıktan ameliyat olabilirler. Çocuk kalp hastalıkları tanı ve tedavisi yalnızca, gelişmiş ve üst düzey merkezlerde yapılabilmektedir. Yeni doğan ve çocukluk dönemindeki kalp ameliyatlarının yapılacağı merkezin mutlaka; deneyimli cerrahi ve anestezi ekibi bununla birlikte en üst standartlara sahip bir yeni doğan yoğun bakım ekibine sahip olması gerekmektedir” diye konuştu.

“Tüm çocukluk dönemi kalp hastalığı ameliyatları da yapılabilecek”

Yapılan ameliyatın Türkiye’de sayılı sağlık merkezinden yapıldığını ve bunlardan birisinin Özel Tekden Hastanesi olduğunu aktaran Öztekin şunları söyledi:

“Maalesef bebeklik ve çocukluk dönemi, açık kalp ve kapalı kalp ameliyatları düzenli bir şekilde Denizli’de bugüne kadar yapılamamaktaydı. Bugüne kadar yeni doğan hastalıkları konusunda her türlü tedavinin yapılabildiği merkezimizde bundan böyle 1 günlük bebeklerden başlayarak tüm çocukluk dönemi kalp hastalığı ameliyatları da yapılabilecek. Denizli’de yeni doğan ve çocukluk döneminin bu tür büyük kalp ameliyatlarını yapılabilir kılarak tüm bölgeye ve ülkemize büyük hizmet sağlayan başta kalp damar cerrahisi ekibi olmak üzere, tüm anestezi ve yeni doğan yoğun bakım ünitesi çalışanlarına teşekkür eder tebrik ederim.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.