Açık Kalp Ameliyatı Korkusunu Yenen Kadın Sağlığına Kavuştu
Açık kalp ameliyatı korkusunu aşan bir kadının ilham verici hikayesini keşfedin. Sağlığına kavuşarak yeni bir hayata adım atan bu kadın, cesaretiyle herkese örnek oluyor. Ameliyat süreci ve sonrası hakkında bilgi edinin!
Açık Kalp Ameliyatı Korkusunu Yenerek Sağlığına Kavuştu
İzmir’de, açık kalp ameliyatından duyduğu korku nedeniyle 43 yıl boyunca tedavisini erteleyen doğuştan kalbi delik olan bir hasta, kapalı anjiyografik yöntemle gerçekleştirilen bir operasyonla sağlığına kavuştu. 63 yaşındaki Gönül Kahraman, emekli bir İngilizce öğretmeni olarak, 1981 yılında mesleki kariyerinin başında sağlık raporu almak için başvurduğu hastanede kalbinde 1 santimetrelik bir delik olduğunu öğrendi.
O dönemde doktorlar, bu deliğin kapalı yöntemlerle kapatılamayacağını belirterek, açık kalp ameliyatı önermişti. Ancak, Gönül Kahraman açık kalp ameliyatının getirdiği korkular nedeniyle bu öneriyi reddetti. Kalbindeki delik, genel sağlığını fazla etkilemese de, emeklilik sonrası İzmir’e yerleştikten sonra zaman zaman nefes almakta zorluk yaşamaya başladı.
Geçen ay, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Kardiyoloji Servisine başvuran Kahraman, burada muayene olan Doç. Dr. Cihan Altın’a açık kalp ameliyatı korkusundan bahsetti. Dr. Altın, Kahraman’a, ana atardamara oldukça yakın olan bu deliğin kapalı anjiyografik yöntemle kapatılabileceğini açıkladı. Kapalı ameliyat yöntemini kabul eden Gönül Kahraman, başarılı bir operasyonun ardından sağlığına kavuştu.
Doç. Dr. Cihan Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp deliklerinin çocukluk döneminde kendiliğinden kapanabileceğini, ancak bazı durumlarda ameliyat gerektirdiğini belirtti. Kahraman’ın hastaneye nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleriyle geldiğini anlatan Altın, şunları söyledi:
- “Hastamıza daha önce bu işlemin kapalı olarak yapılamayacağı söylenmişti. Gönül hocam, açık ameliyattan korktuğu için kapalı ameliyat yapma kararı aldık.”
- “Hastamızın sağ kasığından girerek atardamar ve toplardamarı üzerinden kalbin iç kısmındaki deliğe ulaşarak işlemi gerçekleştirdik.”
- “Hastamızdaki en büyük sıkıntı, deliğin aorta çok yakın olmasıydı. Yaklaşık bir iki saat süren işlem sonunda ameliyatı başarıyla tamamladık.”
- “Ameliyattan 5 saat sonra hastamız yürümeye başladı ve ertesi gün taburcu ettik.”
Gönül Kahraman, açık kalp ameliyatı olmaktan her zaman korktuğunu ifade ederek, hastalığı nedeniyle kısa sürede yorulmaya başladığını söyledi. Kahraman, şöyle konuştu: “Kendimi hep kısıtlı hissediyordum. Merdiven çıkarken çok yoruluyordum. Fazla efor gerektiren işlerden kaçınıyordum. Özellikle son 2 yıldır daha fazla zorlanmaya başladım. Kalp ritim bozukluğu da yaşadım. Ancak ameliyattan sonra nefes darlığım tamamen geçti. İşlem öncesi az bir merdiven çıkarken bile konuşamazdım; bugün ise merdiven çıkarken eşimle rahatlıkla konuşabiliyorum. 43 yıl sonra kalbimdeki delik kapandı ve çok mutluyum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum.”
Kaynak: AA / Sağlık