DOLAR 32,5767
EURO 35,0077
ALTIN 2.426,74
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

ABD’de ‘Türkiye için kayıt dışı lobicilik’ iddiası

24.11.2019
A+
A-

ABD’de federal savcılar, Amerikan seçimlerine yasa dışı yolla yabancı para aktarmakla suçlanan Imaad Zuberi’nin, hakkındaki soruşturmayı engellemek için altı tanığa 6 milyon doları aşkın para teklif ettiğini öne sürdü.

Associated Press’in haberine göre, savcılık ayrıca Zuberi’nin Türkiye, Libya ve Sri Lanka hükümetleri için lobicilik faaliyetleri yürüttüğünü Amerikan devletinden gizlediğini iddia etti.

ABD vatandaşı Zuberi, Los Angeles’ta çıktığı mahkemede; vergi kaçakçılığı, kampanya finansmanı ihlali ve yabancı devletler adına kayıt dışı lobicilik suçlamalarını kabul etti.

ABD eski Başkanı Barack Obama ve Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton’ın en büyük bağışçıları arasında yer alan 49 yaşındaki Zuberi, 2016’daki seçimleri kazanmasının hemen ardından da Donald Trump’ın en cömert destekçilerinden biri olmuştu.

AKP’ye yakın işadamı da belgelerde

Soruşturma kayıtlarını inceleyen AP ajansının haberine göre, Zuberi’nin faaliyetlerini araştıran FBI, AKP ile yakın ilişkileri bulunan ve ABD’deki Demokrat Parti’ye yaptığı bağışlarla bilinen Murat Güzel isimli Türk işadamını da sorguladı.

Kayıtlarda, federal savcılar ve FBI’ın, Güzel’i hem Zuberi’yle hem de bazı ABD’li vekiller ve yabancı yetkililerle yaptığı işler konusunda sorguya çektiği belirtildi. Soruşturma kapsamında, Zuberi’nin bu yıl içinde Güzel’e verdiği 50 bin dolarlık bir çekin de incelendiği kayıtlara geçti. Kayıtlara göre Güzel, savcılığın dokunulmazlık güvencesi üzerine yetkililere bilgi verdi.

Ancak mahkeme belgelerine göre, sessiz kalmaları veya yalan ifade vermeleri için para ödendiği ya da teklif edildiği öne sürülen altı tanık arasında Güzel’in de bulunup bulunmadığı net değil. (DW)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.