DOLAR 32,3533
EURO 34,7853
ALTIN 2.394,04
BIST 10.264,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

ABD ve Huawei gerilimi, TSMC’yi zora sokabilir! Pazarda liderliği elinde bulunduran Tayvanlı şirket TSMC, şu sıralar ABD ve Huawei gerilimi sebebiyle…

09.06.2020
A+
A-

Analistlere göre, TSMC gelirinin yüzde 60 gibi büyük bir çoğunluğu ABD şirketlerinden geliyor. Çin merkezli şirketlerde ise bu kazanç yüzde 20‘ye dek düşüyor. Bu sebeple ABD kadar bir yaptırım olduğu taktirde TSMC, Huawei ile olan ticari ilişkilerini sonlandırabilir.

Muhtemel bir anlaşmazlıkla alakalı, TSMC başkanı Mark Liu bazı açıklamalarda bulundu. Liu konuyla ilgili, “Bir çözüm bulacağımıza eminim. Zorlukların birer birer üstesinden gelebiliriz.” ifadelerini kullandı. Liu buna ilave olarak, mümkün bir ticaret yasağının işlerini manâlı ölçüde etkilemeyeceğini belirtti.

ABD ve Huawei gerilimi, TSMC ile Huawei aralarında filizlenen bu gerilimin nedeni olarak görülebilir. Kısa bir zaman önce fabrika ve yeniden yapılanma planları çerçevesinde ABD’ye 12 milyar dolar yerini belirlemek istediklerini açıklayan TSMC, ABD Ticaret Bakanlığı ile bir mülâkat gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin şartlarına tabi olarak, yatırımın gerçekleşmesi durumunda TSMC ile Huawei arasındaki ticaret bitebilir.

TSMC’nin ABD kanadındaki en kayda değer ortakları Apple, Qualcomm, NVIDIA ve AMD. TSMC’nin 2022 yılına dek olan ortaklık planlarını daha önce açıklamıştık. Bu planların içerisinde, Huawei’nin Kirin 1100 işlemcisi için çip teminatı da vardı. Mümkün bir yasak durumunda, Huawei işlemcisi için farklı bir çözüm bulmak zorunda.

Amerika Birleşmiş Devletleri’nin bu yaptırımları hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Kaynak

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.