DOLAR 32,3659
EURO 35,0042
ALTIN 2.325,73
BIST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

ABD, İran tankerinin kaptanı Kumar’a milyonlarca dolar teklif etti

05.09.2019
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanlığının, İran’ın petrol tankerini alıkoyabilmek için kaptana milyonlarca dolar para teklif ettiği ortaya çıktı.

Financial Times’ın haberine göre, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Cebelitarık’ta 1,5 ay alıkonulduktan sonra serbest bırakılan İran’a ait “Adrian Darya 1” adlı petrol tankerinin Hindistan vatandaşı kaptanı Akhilesh Kumar’a birkaç e-posta göndererek, tankerin ABD’nin ele geçirebileceği bir ülkeye yönlendirilmesi karşılığında milyonlarca dolar teklif etti.

Hook, 26 Ağustos’ta tankerin kaptanı Kumar’a gönderdiği ilk e-postada, “Size iyi haberlerim var.” diyerek, teklifini sundu.

Kaptandan cevap alamayan Hook, ikinci e-postada Kumar’ı tehdit ederek, “Bu parayla istediğiniz gibi bir hayat sürebilir ve yaşlılıkta rahat edebilirsiniz. Bu kolay yolu seçmezseniz hayat sizin için çok daha zor olur.” ifadelerini kullandı.

Tankerin kaptanı Kumar’ın ise Hook’un teklifine cevap vermediği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı da kaptana para teklif edildiğine ilişkin haberi doğruladı.

Tanker krizi
 
İngiltere’ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz’da, Suriye’ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle Panama bayraklı “Grace 1” adlı İran tankerini bir buçuk ay alıkoymuştu. İran, 15 Ağustos’ta ABD’nin itirazlarına rağmen serbest bırakılan tankere kendi bayrağını çekmiş ve adını “Adrian Darya-1” olarak değiştirmişti.

ABD’de bir mahkeme, serbest kalmasının ardından tankere ve içindeki petrole el koyma kararı çıkarmıştı. İran ise tankerdeki 2,1 milyon varil ham petrolün ismi açıklanmayan bir alıcıya satıldığını açıklamıştı.
İranlı yetkililer, serbest bırakıldığı günden bu yana ABD’nin baskıları nedeniyle yanaşacak liman bulamayan Adrian Darya-1, iki gün önce Suriye açıklarındayken Otomatik Tanımlama Sistemi’ni kapatmıştı. İranlı yetkililer, tankerin nereye gideceğini açıklamadı.

İran’a ait petrol tankeri Adrian Darya 1 ve tankerin kaptanı Kumar, geçen hafta ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından İran Devrim Muhafızları Ordusuna hizmet ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine alınmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.