DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

ABD, Çin ürünlerine yüzde 25 vergi uygulayacak!

02.08.2018
A+
A-

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump’ın Çin’e misillemeler nedeniyle getirilecek yüzde 10’luk tarife oranının yüzde 25’e çıkarılması direktifi verdiğini bildirdi.

5 bin ürünü etkileyecek

ABD Ticaret Temsilciliğinin (USTR), Trump’ın 18 Haziran’da verdiği talimat doğrultusunda hazırladığı 5 bin Çin menşeli ürünün bulunduğu listede teknoloji ürünlerinden tutun, deniz mahsullerinden spor eldivenine, doğal ve kimyasal minerallerden sebze-meyvelere, tütün mamullerinden otomobil lastiğine kadar pek çok çeşitte ürün yer alıyor.

Trump yönetiminin, bu adımı tıkanan müzakerelerin yeniden başlaması için Pekin hükümetine yönelik baskıyı artırmak için aldığı belirtiliyor.

Bu arada, USTR tarife oranındaki artış nedeniyle kamuoyuna verilen yorum süresinin 30 Ağustos’tan 5 Eylül’e uzatıldığını bildirdi. Bu süreç, Amerikalı şirketlere söz konusu tarifelerin, faaliyetlerini nasıl etkileyeceğini USTR’ye aktarma imkanı veriyor. Şirketlerin yaptıkları yorumlar haklı bulunursa USTR açıkladığı ürün listesinde değişiklik yapabiliyor.

Çin üreticilerinin modellerinin satışı da engelleniyor

ABD, Huawei gibi büyük Çinli üreticilerin operatör kanalı başta olmak üzere, ABD’de yoğun olarak satışların gerçekleştiği noktalarda satışlarının da önüne geçiyor. Huawei’nin bugün elde ettiği global satış rakamlarını da incelediğinizde, ABD’deki rakamların çok ama çok düşük olduğunu görmemizin sebebi de bu engellemeler.

Huawei, Apple’ı bir kez daha geride bıraktı!

IDC, 2018 yılı ikinci çeyrek akıllı telefon sevkiyat rakamlarını açıkladı. Huawei’nin bir kez daha Apple’ı geride bıraktığı görülüyor!

ABD – Çin ticaret savaşı diğer teknoloji sektörünü nasıl etkileyecek?

Olası en gerçekçi senaryo, ABD’de Çin menşeli ürünlerin fiyatının artması. Fiyatı artan ürünlerin yavaş yavaş tercih edilmemeye başlaması ve üreticilerin de yavaş yavaş ürünlerini Çin’de ürettirme kararından vazgeçerek, ABD’de ya da Amerika kıtasında bulunan daha uygun fiyatlı üretimin yapılabileceği yerlere yatırımlarla üretim gerçekleştirmeleri olası.

Bunların yansımasını çok kısa sürede görmeyecek olsak da, uzun vadede iPhone başta olmak üzere pek çok Amerikan ürününün üretimi de Amerika’da yapılabilir. Bu da ürün fiyatlarına ek bir artış demek.

Zaten kur farkı ve ek vergilerle ülkemizde de teknolojik ürünlerin fiyatı artma trendindeyken, ABD – Çin gerilimi de dünyada ve ülkemizde teknolojik ürünlerin fiyatlarının daha da artmasına neden olabilir.

Bir diğer senaryo ise ABD pazarında aradığını bulamayan Çin’in, başka pazarlara yoğunlaşması.

ABD çok agresif

Hem ülkemize son günlerde agresif yaklaşımlarda bulunan ABD, ticaret konusunda Avrupa Birliği ve Çin ile de oldukça gergin bir dönem geçiriyor. Bakalım bu gerilimler, global ekonomiye ve teknoloji dünyasına nasıl yansıyacak?

ABD-Çin ticaret savaşı nereden nereye geldi?

ABD ile Çin arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olarak görülen gelişmeler, Trump yönetiminin 23 Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başladı.

Çin, Washington’ın çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerine cevaben Nisan başında ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 arasında değişen tarifeler getirdi.

ABD yönetimi, ayrıca Çin’in, Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetleri gerekçesiyle 50 milyar değerindeki bini aşkın Çin menşeli ürüne iki aşamalı olarak yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıkladı.

Pekin yönetiminin, ABD’nin sadece Çin’i hedef alan bu hamlesine tepkisi gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı, bu karara cevaben ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki 659 ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, 18 Haziran’da Çin’in daha önce açıkladığı tarifelere misillemeyle karşılık vermesi halinde 200 milyar dolar değerindeki ürünlere de yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması talimatını verdi.

Takvimler 6 Temmuz’u gösterdiğinde, ABD yönetimi Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı.

Çin yönetimi, Trump’ın tüm tehditlerine rağmen ABD’nin ithal ürünlere yönelik mütekabil tarife artışlarının “anında yürürlüğe girdiğini” duyurdu.

ABD’nin şimdiye kadar attığı korumacı ticaret adımlarına “kısasa kısas” yanıtlar veren Pekin yönetiminin, daha önce yüzde 10 olarak açıklanan ek vergi oranının yüzde 25’e yükseltilmesine nasıl karşılık vereceği merakla bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.