DOLAR 32,2456
EURO 34,7046
ALTIN 2.403,24
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

AB aşı için bağış toplayacak

02.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nin haberine tarafından Avrupa Birliği (AB), Dünya Afiyet Örgütü’nün, yeni alıcı koronavirüse (Kovid-19) aleyhinde aşı geliştirilmesi ve bütün dünya ülkelerine ulaştırılabilmesi nedeniyle başlattığı inisiyatife yardım için, 4 Mayıs tarihinde internet üzerinden bir “bağışçılar konferansı” düzenliyor. Toplanması hedeflenen 7.5 milyar euro’luk tutarın, aşı geliştirilmesi başta olmak üzere virüsün önlenmesi ve tedavisi araştırmalarında kullanılacağı belirtiliyor

Daha önce de bu konuda “dünyanın tüm ülke ve hükümetlerine” yaptığı çağrıyı yineleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Umarım dünyanın dört bir tarafında yer alan devlet ve organizasyonlar çağrımıza kulak verir” ifadelerini kullandı. Von der Leyen, 4 Mayıs günü uluslararası bir bağışçılar konferansı düzenleneceğini hatırlatarak, amaçlarının, Corona virüs aşısının geliştirilmesi için “7.5 milyar euro esas” finansman biriktirmek olduğunu ifade etti. AB Komisyonu Başkanı, bir aşı geliştirilmesinin durum olduğuna değinerek, bu aşının dünyanın her köşesinde ve ulaşılabilir fiyatlarla tedarik edilmesinin önemine de işaret etti.

Söz konusu aşının “evrensel” olacağını vurgulayan Von der Leyen, ABD’nin de bu çalışmalara katılmasını açlık ettiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’yle ters düşen ve yardımları keseceğini ifade eden ABD, bu inisiyatife de katılmayacağını bildirmişti.

“Koronavirüse Küresel Cevap” adını içeren inisiyatif kapsamında, “aşı, tanı maddesi, terapilerin daha süratli bir biçimde geliştirilmesi ve üretilmesi için, bir finansman ve koordinasyon platformu” oluşturulması hedefleniyor.

İnisiyatifin himayesinin AB kurumlarının yanı sıra Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Norveç ve Suudi Arabistan kadar üstlenildiği belirtildi. İnisiyatife “şirket yöneticileri, hayırseverler, sanatçılar ve vatandaşlardan” da yardım istendi. Araştırma finansmanına buna ek olarak, Dünya Bankası, Bill ve Melinda Gates Vakfı, uluslararası aşı kuruluşları Cepi ve Gavi’nin de dahil olduğu bir dizi kuruluş yardım verecek.

Ortak bir tanımlama yayınlayan bu örgütler, “milletlerarası toplum ve siyasi liderlere bu çığır açıcı işbirliğini destekleme” çağrısında bulundu. Açıklamada, geliştirilecek aşıya her insanın erişimi olması gerektiği de vurgulandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de bir zaman önce bu cins bir inisiyatife Almanya’nın “büyük yardım” vereceğini vaat etmişti. Merkel, “Bu virüsü ancak güçlerimizi birleştirerek, kuvvetli bir ittifak kurduğumuz takdirde yenebiliriz” demişti.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.