DOLAR 32,2917
EURO 34,6648
ALTIN 2.404,28
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Leonardo Da Vinci’nin rekor fiyata satılan tablosu sahte mi?

27.11.2017
A+
A-
Leonardo Da Vinci’nin “Salvator Mundi” adlı tablosu 450 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu. Ancak bu satış bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bazı sanat otoriteleri tablonun sahte olduğunu öne sürdü.

 Leonardo da Vinci’nin “Salvator Mundi” adlı tablosu 450 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu.

Ancak bu açık artırma, rönesans döneminin

Örneğin New York Magazine Art Critic dergisinden sabat eleştirmeni Jerry Saltz bu tartışmada yer alan isimlerden biri. Saltz, Leonardo’nun resimden ziyade tasarımla ilgilendiğini, İsa’nın yüzünü resmettiği bir başka çalışmasının olmadığını, ayrıca resimde Leonardo’yu işaret eden hiçbir üslup izi bulunmadığını iddia ediyor. ‘Bu kesinlikle Leonardo’nun tarzı değil!’ diyen Saltz, yalnızca 15 ila 20 tane var Da Vinci tablosu bulunduğunu tahmin ettiklerini açıklarken, hiçbirinin bu resimdeki gibi bir kişiye yoğunlaşmadığını vurguluyor. 

Leonardo Da Vinci’nin daha önceki çalışmalarına bakıldığında da benzer bir fikre kapılınabilir. Örneğin Saltz’a göre, Mona Lisa, The Last Supper (İsa’nın son akşam yemeği), Portrait of a Musician (Bir müzisyenin portresi), Kayalıklar Bakiresi gibi 1400’lerin sonları ve 1500’lerin başlarında yapılan resimlere bakıldığında  Floransa’ya sadece post-Bizans portreleri çizmek için geldiği söylenebilir. Bu durum da 450 milyon dolara alıcı bulan tablonun Da Vinci’nin tarzıyla uymadığının göstergesi olarak kabul edilebilir. 

.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.