Tokat’ta Salgın: İnsanlardan Hayvanlara, Tek Sağlık Yaklaşımıyla Şeffaf Bilgilendirme
Tokat’ta salgının İnsanlar–Hayvanlar bağlantısını tek sağlık yaklaşımıyla açıklıyor; şeffaf, güvenilir bilgilerle toplumu bilinçlendiriyoruz.
Tokat’ta yaşanan vaka dalgası, sağlık otoritelerinin dikkatini yeniden kente çevirdi. Daha önce 5 bine yaklaşan vatandaş başvurusunun ardından açıklanan bulgu, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı belirtileriyle kendini gösterdi. Yetkililer, incelemeler sonucunda olayın norovirüs kaynaklı olduğunu duyurmuştu.
İnsandan insana bulaşın baskın bir rol oynadığı bu salgında, hayvanlarda da benzer belirtilerin görüldüğü haberleri gündeme geldi. Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, kent genelindeki kliniklerde artan başvurulara dikkat çekti ve ishal ile kusmanın kedilerde ve köpeklerde de görüldüğünü kaydetti. Odadan yapılan duyuru, tüm kliniklere acil uyarı niteliği taşıdı. Vatandaşlarımız evcil hayvanlarında kusma ve ishal gördüğünde zaman kaybetmeden veteriner hekime başvursun.
Uzmanlar, hayvanların da bazı norovirüs türleri taşıyabildiğini belirtirken, insanlarla hayvanlar arasındaki bulaşın şu an için yaygın bir yol olduğuna dair kanıt bulunmadığını ifade ediyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercan Çaçan, sığır, domuz ve köpeklerde de norovirüs türlerinin bulunduğunu, ancak insanlar için salgını tetikleyen türle genetik olarak farklı olduğunu söyledi.
Çaçan’a göre salgının ana dinamiği insan-insana temas ekseninde ilerliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşma yolunun ise kanıtlandığı kadar yaygın olmadığı üzerinde duruldu. Uzmanlar, Tek Sağlık yaklaşımının önemine vurgu yaparak, el hijyeninin korunması ve evcil hayvanlar ile ortak kullanım alanlarının temiz tutulmasının kritik olduğuna işaret ediyor.