Doğa Ergün: Su Altında Bir Genç Fotoğrafçının İnsan Etkisiyle Yüzleşmesi
Doğa Ergün: Su altında genç bir fotoğrafçının insan etkisiyle yüzleşmesini etkileyici ve akıcı bir dille anlatan kısa bir yolculuk.
Çeşme’nin Çeşme, Hacı Murat-Hatice Özsoy Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Doğa Ergün, ailelerinin dalış merkeziyle iç içe büyüdü. Yaklaşık altı yıldır su altında çektiği karelerle sadece denizlerin güzelliklerini belirmekle kalmıyor; insan faaliyetlerinin ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini de gözler önüne seriyor.
Ergün, 16 yaşında olsa da sualtı dünyasına dair derin bir tutkuya sahip. Babası Erdinç Ergün’ün 1999’dan beri Çeşme’de işlettiği Derin Doğa Dalış Merkezi’nde küçük yaştan itibaren tekne üzerinde ailesine ve dalgıçlara yardım etti; önce yüzme ve şnorkelle dalış, ardından tüplü dalışla yeteneklerini geliştirdi. Zamanla su altı fotoğrafçılığına yönelen genç, ilk karelerini babasının kamerası üzerinden, daha sonra ağabeyinin ekipmanıyla zenginleştirdi.
Kendi birikimleriyle ekipmanını satın alıp ilerleyen Doğa, Çeşme’de dört sergi açtı ve uluslararası yarışmalarda da boy gösterdi. Elde ettiği kazançla daha iyi bir kamera sahibi olan Ergün, çalışmalarını daha profesyonel bir boyuta taşıdı. Sony World Photography Awards’ın Gençlik kategorisinde yaklaşık 430 bin fotoğraf arasından ilk 9’a girerek, eserini İngiltere’nin Somerset Sarayı’nda sergileme şansını yakaladı. Ayrıca Litvanya’da düzenlenen “21. Yüzyılın Gençleri” yarışmasında üçüncülüğe ulaştı ve çalışmalarının bazıları İngiltere’de yayımlandı.
Doğa, AA muhabirine bu işin içinde doğduğunu ve çevresindekilerin sürekli fotoğrafçılarla, sualtı görüntülemecileriyle dolu bir çevrede büyüdüğünü söyledi. Büyüdükçe teknede ailesine ve dalgıçlara yardım etmeye devam eden Doğa, su altı fotoğrafçılığını yalnızca deniz güzelliklerini göstermek için değil, insan etkilerini de ön plana çıkarmak için sürdürmek istiyor. “Fotoğraflarımda en çok vurguladığım şey, insanların doğaya verdiği zararlar.”
Gelecekte, insan etkisini ve doğanın kırılganlığını daha geniş kitlelere aktarmak amacıyla sadece fotoğrafla kalmayıp belgeselleri de işin içine katmayı planlıyor. Baba Erdinç Ergün ise oğlunun bu genç yaşta elde ettiği başarılarla gurur duyduğunu belirtiyor. Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası’na Türkiye’nin en genç yarışmacısı olarak katılacak olan Doğa, dereceye bakmaksızın örnek teşkil ettiğini düşünüyor ve bu durumun kendisi için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu ifade ediyor.