DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Uludağ’ın Eteklerinde Ata Mirasıyla Açılan Kahvaltı Evi: Ümran Yaşar ve Ailesinin Doğayla Dolu Yolculuğu

Uludağ’ın eteğinde Ata mirasını taşıyan Ümran Yaşar ailesinin doğayla dolu kahvaltı evi macerası ve benzersiz lezzet durakları.

26.06.2026
A+
A-

Uludağ eteklerinde, ata topraklarına sahip çıkmak için özel sektörden ayrılarak memleketinin kırsal mahallesine dönüş yapan Ümran Yaşar, annesiyle birlikte kurduğu kahvaltı eviyle farklı bir yaşamın kapısını araladı. Osmaniye’nin Osmangazi ilçesine bağlı Uluçam Mahallesi’nde doğup büyüyen Yaşar, kahvaltı severlerle buluşan mekânını dört yıl önce faaliyete geçirdi. Ata yadigarı toprakları üzerinde yaşamın ve kültürün canlı bir temsilcisi olması için annesiyle anneannesinin desteğini almış durumda.

Ümran Yaşar, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde Bilgisayar Programcılığı, İktisat ve Dış Ticaret bölümlerini bitirmiş; şu an aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde öğrenimini sürdürüyor. Genç yaşına rağmen uzun yıllar özel sektörde çalıştığını belirtiyor. Pandemi sürecinde geçmişini ve köklerini hatırlatan bu karar, topraklarını koruma ve yöreye canlılık katma hedefiyle yön değiştirmesini sağladı.

Yaşar, annesi ve anneannesinin ata tohumlarıyla yetişen ürünleriyle hazırlanan kahvaltı sofralarını misafirlerin beğenisine sunuyor. Özellikle hafta sonları yoğun ilgi gören mekân, konuklarına geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilen ürünlerin tadını tattırıyor.

“Burası, geleneksel tarımın insanları bir araya getirdiği özel bir mekân,” diyen Yaşar, kahvaltı evinin ve ürünlerin tümünün atadan miras kalan topraklarda yetiştiğini vurguluyor. Aile mirasının korunması ve aynen devam ettirilmesi düşüncesiyle hareket ettiklerini dile getiriyor. Anneannesi ve dedesi tarafından kurulan tarım geçmişinin bugün kendisiyle sürüyor olması ise onun için hem maddi hem de manevi bir zenginlik.

Yaşar, annesi Fatma Uslu ile birlikte kendi tarlalarında üretim yapmaya devam ediyor. Kızının bu girişiminde ona güç veren anne, birlikte çalışmanın getirdiği keyfi ve dayanışmayı öne çıkarıyor. Aile, dünyanın farklı noktalarından gelen misafirleri ağırlamanın gururunu yaşıyor; köyünü ve mirasını anlatmak, onun için belirgin bir görev haline gelmiş durumda.

“Kahvaltı sofralarında her tabakta bir hikâye saklı; ata tohumuyle bugünümüze uzanan meyve ve sebzelerin hikayelerini paylaşıyoruz. Yeşil domates turşusu, kuru çıtır biber kızartması ve ot kavurmaları gibi özel lezzetlerimiz bulunuyor. Doğal tarımı ilaçsız sürdürmek ise önceliğimiz,” diye konuşuyor Yaşar.

Yaşar’ın anneannesi 81 yaşındaki Zülfüye Uslu da bu yolculuğa destek veriyor. 5 kız çocuğu ve 12 torunu bulunan Uslu, kızının ve torunlarının bu girişimiyle memnuniyetini dile getirirken, köyün insanlarının da her daim gururla baktığını ifade ediyor.

Kaynak: AA / Saliha Nur Köksal

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.