Özdoğan’ın Sinema Yolculuğu: Mühendislikten Kameraya Uzanan Bir Hikaye
Özdoğan’ın mühendislik kökeninden sinema dünyasına uzanan ilham verici yolculuğu: teknik zekâdan kamera alçakgönüllülüğüne doğru bir hikaye.
Adana’da mühendislik kariyerini bırakıp sinema dünyasına adım atan Nuri Cihan Özdoğan, dört kısa filmden sonra ilk uzun metrajlı yapımıyla izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Lise yıllarında babaannesinden dinlediği hikayeler, genç Özdoğan’ın yazı yazma isteğini tetikledi; arkadaşının hediyesi olan senaryo kitabı onun merakını daha da pekiştirdi. Yönetmenlerin yaşam öykülerini mercek altına alarak sinemaya yönelen Özdoğan, 2014 yılında Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun olup kariyerine Çukurova Üniversitesi Teknokent’te devam etti.
2015 itibarıyla sinema yolculuğunu resmen başlatan Özdoğan, kısa metrajlı filmler zincirine sırasıyla Sükut, Sırat, Sirayet ve Aynı Gecenin Laciverti adlarını ekledi. Senaryosu kendisine ait olan Sirayet ile ABD, Kanada ve Hindistan festivallerinde ‘Seyirci Ödülü’, ‘En İyi Kısa Film’, ‘En İyi Kurgu’ ve ‘Senaryo Ödülü’ gibi ödüller kazanması, İngiltere’de Cambridge Üniversitesi tarafından “Yılın Filmi” ödülüne layık görülmesiyle taçlandı.
6 Şubat 2023 depremi sonrası mühendislik kariyerine veda eden Özdoğan, enerjisini tamamen sinemaya yönlendirdi. İlk uzun metrajlı filmi olan Ölü Köpekler Isırmaz için yönetmenlik ve senaristliği üstlendi. İki yakın arkadaşın yasa dışı çöpleri doğaya bırakmaya çalıştıkları anlarda karakterler arasındaki bağın çözülüşünü anlatan bu proje, 2025 yılında Köprüde Buluşmalar platformunda En İyi Proje Ödülü kazanarak dikkatleri üzerine çekti.
Çekimi Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün Çekim Sonrası Desteği ile İstanbul Film Festivali ve Başka Sinema iş birliğiyle yürütülen Goes to Cannes programı sayesinde Cannes Film Festivali’ne tanıtıldı. Dünya prömiyerine hazırlanırken Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümüne davet edildi ve Avrupa’nın önde gelen sinema festivallerinin kırmızı halısında boy gösterecek. Bu programda yer alan 18 film arasından biri olarak sahne alacak olan Özdoğan, Kemal Burak Alper’in başrolünü üstlendiği yapımda güçlü bir kadroyla yer alıyor: Burak Can Doğan, Gizem Gülüş Koçoğlu ve Özlem Buluttekin Özel gibi isimler ön planda.
“Sinema üzerine bir kariyer kurma hayalim her zaman vardı” diyen Özdoğan, lise yıllarında yazdığı kısa öykülerden yola çıkarak senaryolaştırma sürecine adım atışını hatırlatıyor. Mühendislikten sinemaya geçişinin hayatını nasıl değiştirdiğini AA muhabiriyle paylaşan Özdoğan, deprem sonrası cesaretini toplayarak hayallerinin peşinden koştuğunu vurguluyor. Uluslararası arenada filmin ilgi görmesinin kariyerine yeni kapılar açacağına inanan yönetmen, Rotterdam’daki dünya prömiyerinin sonraki projeler için de önemli bir kilometre taşı olacağını belirtiyor.