DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 7°C
Sal 5°C
Çar 5°C
Per 7°C

Ozon tabakası yeniden tehlike altında!

28.07.2018
A+
A-

Ozon tabakası, 1970’li yıllarda kullanılmaya başlayan CFC gazları nedeniyle delinmiş ve dünyaya Güneş’ten gelen zararlı Ultraviyole ışınlarının ulaşmasına neden olmuştu. Deodarantlarda  itici güç olarak kullanılan gaz daha sonrasında yasaklanmıştı. Ancak son zamanlarda yapılan ölçümler atmosferde henüz zarar verecek boyutlara ulaşamayan CFC gazına rastlandı. Küresel ısınmanın tebel sebeblerinden de olan CFC gazları Dünya için tehdit oluşturuyor.

Mars’ta devasa bir yeraltı su kaynağı bulundu!
Mars’ta devasa bir yeraltı su kaynağı bulundu!

Science dergisinde bugün yayımlanan bir çalışmaya göre Mars’ta devasa bir yeraltı su kaynağı bulundu. İşte dünyanın gidişatını değiştirebilecek, Mars’ta su kaynağı haberlerinin detayları…

CFC’ler henüz zarar verecek seviyede olmasa bile Ozon tabakası için tehlike arz ediyor. Yetkililer gazın kaynağını bulmaya çalışıyor. Gaz seviyesi daha da artarsa şimdiye kadar bilim insanlarının tüm çabaları boşa gitmiş olacak. Ve Ultraviyole ışın tehlikesi insanlık için yeniden büyük bir sorun haline gelecek.

CFC gazları nedir, nasıl ortaya çıktılar

CFC yani Kloroflorokarbonlar,1970’li yıllarda yoğun olarak deodarantlarda ve soğutma depolarında kullanılıyordu. Bu gazlar özellikle zehirsiz ve alternatiflerine göre ucuz olduğu için tercih edildi. CFC gazlar nispeten kararlıdır. Bu yüzden serbest kaldıklarında stratosferde uzun süre kalabilirler. 1974’te yapılan bir araştırma sonrası CFC gazların Ozon tabakasının katili olduğu ortaya çıktı. Ancak bu verilen zararın Ozon tabakasında bir delik oluşturduğu ancak 1985 yılında fark edilebildi.

CFC gazları 1990 yılında Londra’da başlayan ve sonradan Montreal Protokolü adını alan bir Uluslararası anlaşma aracılığıyla yasaklandı. Ülkemiz 1991 yılında anlaşmaya taraf oldu. 2007 yılında ise anlaşma son şeklini aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.