DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Aşırı İşlenmiş Gıdalar Dünya Sağlığı İçin Tehdit: Çok Makralı Lancet Serisi Çalışması

Aşırı işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini incelenen Lancet serisi çalışmasıyla dünya için tehlike ortaya konuyor.

19.11.2025
A+
A-

Bir süredir dışarıda servis edilen yiyeceklerle ilişkili zehirlenme vakalarının artış gösterdiği bir dönemde, bilim dünyasından dikkat çekici bir rapor yayımlandı. Üç makaleden oluşan The Lancet serisinde, aşırı işlenmiş gıdaların günlük beslenme içindeki payının artması ve bunun çeşitli kronik hastalıklarla olan ilişkisi ele alındı.

Aşırı İşlenmiş Gıdalar Dünya Sağlığı İçin Tehdit: Çok Makralı Lancet Serisi Çalışması

Geniş kapsamlı çalışmaların bulgularına göre, binlerce uzun vadeli araştırmanın sonuçları, küresel ölçekte aşırı işlenmiş gıdaların hızla taze gıdaların yerini aldığı ve bu geçişin birçok kronik hastalık riskini yükselttiğini ortaya koyuyor. İnsanda tüm organlar üzerinde zararlı etkiler bulunduğu vurgulanırken, bu gıdaların kötü beslenme alışkanlıklarını tetikleyebildiği ve zararlı kimyasalar ile katkı maddelerine daha fazla maruz bırakabildiği ifade ediliyor.

Serinin yazarlarından Prof. Dr. Carlos Monteiro, The Guardian’a yaptığı açıklamada bu bulguların aşırı işlenmiş gıdalarla mücadele için acil önlemlerin gerekliliğini gösterdiğini belirtti. İlk makalede, bu gıdaların vücuttaki tüm organ sistemlerine zarar verebildiği kanıtlandı ve “Bulgu insanlar bu tür gıdalara biyolojik olarak uyum sağlamıyor” şeklinde aktarıldı.

Aşırı İşlenmiş Gıdalar Dünya Sağlığı İçin Tehdit: Çok Makralı Lancet Serisi Çalışması

Monteiro ayrıca küresel şirketlerin bu gıdaların tüketimini yönlendirdiğini ve geleneksel yemek kültürünü dönüştürdüğünü ifade etti. Serinin ikinci makalesi, aşırı işlenmiş gıdaların pazarlama ve tüketimini düzenlemek için çeşitli politikaların önerilmesini içerirken, üçüncü makale ise bu yüksek tüketimin bireysel tercihlerden ziyade küresel şirketlerin yönlendirmelerinin bir sonucu olduğunu ortaya koydu. Çalışmanın diğer yazarı North Carolina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barry Popkin ise bu gıdaların belirteçlerinin paketlerin ön yüzüne eklenmesini talep ettiklerini belirtti.

Kaynak: En Son Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.