Motosiklet Kazalarının Artışı ve Koruyucu Önlemlerin Önemi: Uzmandan Yeni Bulgular
Motosiklet kazalarının artışını ele alan bu yazıda, zararı azaltan koruyucu önlemler ve uzman görüşleriyle yeni bulgular; güvenli sürüş için ipuçları.
Motosiklet kazaları son dönemde ciddi oranda artış gösteriyor. Acil servise başvuran vakaların yaklaşık yarısında kas-iskelet sistemi zararları tespit edilirken, bu olguların %30-40’ında kırıklar belirleniyor. Uzmanlar, eğitimsiz sürüş ve koruyucu donanım eksikliği nedeniyle bu kazaların çoğunun kırık ve yumuşak doku hasarlarıyla sonuçlandığını vurguluyor.
Türkiye’de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısının 6,5 milyonun üzerinde olduğu, bazı illerde motosikletlerin otomobilleri geride bıraktığı belirtiliyor. Salgın döneminde büyüyen kurye sektörü bu artışta önemli bir rol oynuyor. Büyük şehirlerde ise trafik ve park sorunu nedeniyle bireysel kullanım yaygınlaşıyor; geçmişte daha çok düşme veya araç çarpmasıyla görülen yaralanmalar şimdi motosiklet kazalarıyla öne çıkıyor ve bu kazalar yalnızca kırıklarla sınırlı kalmıyor, kafa, göğüs ve karın bölgelerinde travmalar da oluşabiliyor.
Motosiklet kazalarının temel sebeplerinden biri eğitimsizlik olarak öne çıkıyor. Şu anda B sınıfı ehliyet sahiplerinin, herhangi bir motosiklet eğitimi almadan yola çıkabildiği ifade ediliyor; bu durum güvenlikte önemli bir açık yaratıyor. Ayrıca koruyucu ekipman kullanımı da yeterli değil. Türkiye genelinde kask takma oranı %70’in üzerinde olsa da, kasksız sürücülerle karşılaşılıyor. Kask kullanılmadığında kafa ve yüz kemiklerinde kırıklar, beyin yaralanmaları ve hatta ölüm riski artıyor; sadece yüksek standartlı ve sertifikalı kaskların tercih edilmesi gerektiği de bir kez daha altını çiziyor.
Kaza sonrası ilk yardım müdahalelerinin hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, çevredeki kişilerin bilinçsiz müdahalelerden kaçınması gerektiğini kaydediyor. En doğru adımın hemen 112’yi aramak olduğu belirtilirken, mevcut kaskların alt kısmında çıkarmayı kolaylaştıran mekanizmalar bulunduğu, ancak sadece eğitimli ekiplerin güvenli şekilde müdahale edebileceği vurgulanıyor. Sivil kişilerin bu noktadan müdahale etmesi boyun yaralanmalarını ağırlaştırabilir.
Kaynaklar: AA / Oktay Özdemir; Ekonomi, Haberler.com