Malazgirt Zaferi’nin 954. Yılında Kabine Toplantısı ve Gündem Özeti
Malazgirt Zaferi’nin 954. yılını anımsatan kabine toplantısı ve gündem özeti: tarihi zaferin güncel etkileri ve kararlar.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine toplantısı, Malazgirt Zaferi’nin 954. yıl dönümü vesilesiyle Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Toplantıda iç ve dış politika adımları, ekonomi politikaları, sosyal politikalar ve bölgesel gelişmeler masaya yatırıldı. Erdoğan, toplantı sonrası yaptığı konuşmada Malazgirt Zaferi’nin önemine vurgu yaparak Sultan Alparslan ve şehitleri yadedilen bir anı paylaştı. Ayrıca Okçular Vakfı’nın çalışmaları sayesinde bu bilincin giderek güçlendiğini belirtti ve halkın Ahlat ile Malazgirt’e olan ilgisinin her yıl arttığını kaydetti.
Toplantıda ayrıca Gazze gündemi öne çıktı. Erdoğan, İsrail’in Gazze’de Nasır Hastanesi’ne saldırısında 5 gazeteci ve en az 20 Filistinlinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Netanyahu hükümetinin insanlık değerlerini yok eden saldırılarına tepki gösterdi. Türkiye’nin Gazze’ye yönelik yardım çalışmalarını artıracağı ve uluslararası alanda daha aktif girişimler yapacağını ifade etti.
Ekonomi başlığı altında konuşan Erdoğan, son iki buçuk yıldır yürütülen istikrar programının başarıyla yürütüldüğünü söyledi. Merkez Bankası rezervlerinin 176,5 milyar dolara ulaştığını ve bunun Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu açıkladı. Enflasyonda 14 aydır devam eden düşüş eğilimini sürdürdüklerini, ihracatın 25 milyar dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Sanayi üretiminde olumlu tabloya dikkat çekerek işsizlik oranının son 26 aydır %8,6 seviyesinde bulunduğunu dile getirdi. Ayrıca 2026 yılını ekonomide reform yılı olarak açıklayarak, eylül ayında üç yıllık orta vadeli programın kamuoyuna duyurulacağını ifade etti.
Ulaşım yatırımları konusunda da önemli bir başlık açıldı. Erdoğan, 224 kilometrelik Kars-Iğdır demiryolu hattının yapım çalışmalarının başladığını duyurdu. Projenin tamamlanmasıyla yılda 5,5 milyon yolcu ve 15 milyon ton yük taşınacağı; toplam 2,4 milyar avroluk yatırımın Çin’den İngiltere’ye uzanan ticaret yolunun daha verimli hâle gelmesini sağlayacağı belirtildi. Son 23 yılda 64 milyar dolarlık yatırım ile demiryolu ağının 13 bin 919 kilometreye ulaştığı hatırlatılarak hedeflerin 2028’de 17 bin 500, 2053’te ise 28 bin 600 kilometreye ulaşacağı ifade edildi.
İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri de toplantıda ele alındı. Nisan ayında yaşanan zirai donun üreticileri vurduğunu hatırlatan Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahada olduğunu ve Tarsim sigortası kapsamındaki 50 bin 300 üretici için toplam 23 milyar lira hasar tazminatı ödeneceğini söyledi.