DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Balıkçı Sezonu ve Av Yasağı Sonrası Gelişmeler

Balıkçı sezonu ve av yasağı sonrası gelişmeleri, yeni düzenlemeleri ve balıkçılık sektöründeki önemli değişiklikleri öğrenin. Güncel bilgiler burada.

24.04.2025
A+
A-

Yüzleri Güldüren Balıkçı Sezonu ve Av Yasağının Kalkışı

Balıkçıların yüzünü güldüren önemli bir gelişme olarak, av yasağı 1 Eylül tarihinde sona ermiş ve balıkçılar yeni sezona başlamıştır. Bu sezonun bereketli geçmesinin ardından, bazı tekneler sezonu erkenden noktaladı ve önümüzdeki sezonun hazırlıklarına başladı. 15 Nisan’da sona ermesi planlanan sezon için balıkçılar şimdiden yeni döneme dair planlarını yapmaya başladı. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, sezonun genel durumu ve beklentilere ilişkin detaylı değerlendirmelerde bulundu.

Yüzleri Güldüren Balıkçı Sezonu ve Av Yasağının Kalkışı

Bu Sezonun Genel Değerlendirmeleri ve Çeşitlilik Durumu

Mutlu, bu sezon denizdeki balık çeşitliliğinin oldukça zengin olduğunu, uzun süreli olmasa da balık avının verimli geçtiğini belirtti. “Bu sezonun genel olarak güzel geçtiğine inanıyorum. Bazılarına göre ise daha iyi olabilirdi. Ama en sevindirici yanı, denizdeki çeşitliğin bol olması ve balıkların boy oranında herhangi bir sorun yaşamamasıydı,” ifadelerini kullandı.

Bu Sezonun Genel Değerlendirmeleri ve Çeşitlilik Durumu

Palamut ve hamsi gibi temel balık türlerinin sezon boyunca iyi avlandığını vurgulayan Mutlu, “Palamutla sezona başladık ve bu balık oldukça iyiydi. Hamsi ise uzun süreli olmasa da yine de avlanabilir seviyedeydi. Mazot fiyatları 50 TL civarında ve ÖTV’siz satılsa da, maliyetler sürekli artıyor,” diye ekledi.

Sezonun Bereketli Geçişi ve Ekonomik Durum

Mutlu, balıkçıların makine ve gemilerinin güçlü olmasının, dolayısıyla maliyetlerin yükselmesine neden olduğunu belirtti. “Geçen yıl maaşlar 30-40 bin TL civarındaydı, bu sezon ise 50 bin TL’ye kadar çıktı. Sezon iyi geçti ama masraflar da buna paralel arttı. Genel anlamda, bu sezonun bereketli geçtiği için şükrediyoruz,” dedi.

Sezonun Bereketli Geçişi ve Ekonomik Durum

Yasakların ve Krizin Balıkçılık Sektöründeki Yeri

Balıkçıların av yasağının 15 Nisan’da başlamasının kendisi açısından fazla olduğunu dile getiren Mutlu, “Hamsi, pelajik balıklar arasında en çok avlanan tür. Bugüne kadar 1,5-2 ay gibi kısa süreli avlanma dönemleri yeterliydi. Ancak, 1988-1989 yıllarında balık stoklarında azalma yaşandı. Aşırı avcılık nedeniyle stoklar tehlikeye girdiği düşünülüyor,” şeklinde konuştu.

Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: “Aşırı avcılık varsa, bu konuda Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumların daha etkin önlemler alması gerekiyor. Kanunlar ve yönetmelikler mevcut, fakat uygulama ve denetim yetersiz kalıyor. Bakanlıkların yetkileri genişletilmeli ve stokların korunması için acil adımlar atılmalı,” diyerek hükümete çağrıda bulundu.

Av Yasağının Başlangıç Tarihinin Gözden Geçirilmesi

Mutlu, sezonun başlangıç ve bitiş tarihlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “15 Nisan bana göre fazla. Bu tarihten önce birçok balıkçı tekneleri sezonu kapattı. Gelecek yıllarda, sezonun Nisan ayı sonuna kadar uzatılması veya kısaltılması konusunda tartışmalar yapılmalı,” dedi. “Eğer Tarım Bakanlığı, stokların durumu ve diğer faktörleri göz önüne alarak karar verirse, sezonu uzatabilir ya da kısaltabilir,” diye ekledi.

Son olarak, Mutlu, “Balıkçılık sektöründe tüm paydaşların ortak hareket etmesi ve bilimsel verilere dayalı kararlar alınması gerekiyor. Aksi takdirde, stokların devamlılığı ve sektörün sürdürülebilirliği tehlikeye girebilir,” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.