DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Dönüş Kervanı Kampanyası: Göçmenlerin Memleket Hasreti

Dönüş Kervanı Kampanyası ile göçmenlerin memleket hasretine son verin. Birlikte eski günlere dönüş yolculuğuna çıkalım!

14.04.2025
A+
A-

Yerel sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle hayata geçirilen “Dönüş Kervanı” kampanyası kapsamında, uzun yıllar süren zorunlu göç, askeri operasyonlar ve yoğun saldırılar nedeniyle memleketlerinden uzakta kalan siviller, artık köylerine geri dönmeye başlıyor. Suriye’nin kuzeyinde, özellikle Atme kamplarında yaşayan göçmen aileler, 10 yılı aşkın bir süre boyunca uzak kaldıkları Hama’nın kuzey kırsalına dönüş yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Siviller, köylerinin bombardıman nedeniyle yıkık halde olmasına rağmen, evlerinin enkazı üzerine çadır kurarak yaşam mücadelesine devam ediyorlar. Hama kırsalındaki köyüne dönen Kasım el-Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “14 yıl boyunca çadırlarda zorlu bir yaşam sürdürdük. Geri dönüş sevinçimizi tarif etmekte zorlanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ancak sevinçlerinin buruk olduğunu belirten Kasım, “Geri döndüğümüz köyümüz harabe halde. Oturulabilir evler, altyapı, okul ve sağlık merkezleri yok.” dedi.

Kasım, hükümet ve insani yardım kuruluşlarına çağrıda bulunarak, “Altyapının yeniden inşa edilmesi ve oturulabilir durumda olan binaların onarılması için acilen harekete geçilmeli. Köyümüz yüzde 90 oranında yıkılmış durumda.” diye konuştu. Kasım el-Kasım, halkın yeniden hayata tutunabilmesi için ciddi bir desteğe ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Köyüne dönen Abdullah Süleyman ise, “10 yıl boyunca kamplarda yaşadık. Gurbetin zorluklarından fazlasıyla yorulduk. Vatanımıza döndük, çünkü kendi toprağımızda bir çadır kurmak her şeyden daha iyi.” ifadelerini kullandı. Süleyman, geri dönüş sürecindeki duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Evim tamamen yıkılmış durumda ama bu, sadece benim değil, herkesin yaşadığı bir durum. Şehrin neredeyse tamamı harabe olmuş. Ben de ülkeme, kendi evimi ve şehrimi yeniden inşa etmek için döndüm.”

Özetle, bu dönüşler, sadece fiziksel bir geri dönüş değil, aynı zamanda umut ve yeniden inşa etme arzusunun da bir sembolüdür. Göçmen ailelerin, kendi topraklarına olan bağlılıkları ve bu topraklarda yeni bir hayat kurma isteği, hayata tutunma çabalarının bir göstergesidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.